Semesterbilden – hur gör man?

Vi fotograferar ju som aldrig förr – mycket tack vare mobilkameran som ju i princip alltid är med.

Jag, nyss hemkommen från semester i det dära utlandet, tänkte köra en lite miniserie här i bloggen om just bilder vi tar på semestern. Det blir inte svårt, alla kan testa, och jag hoppas ni kan få lite glädje av mina tips och/eller inspiration från mina bilder, oavsett vilken kameratyp som används.

För semesterbilder är ju minnen man vill bevara. Och något av det tråkigaste jag vet (min blogg, här tycker jag friskt), är att ha människor uppställda rakt upp och ner framför någon sevärdhet eller tjusig blombuske. Personen/personerna på bilden ser oftast stelt besvärade ut dessutom.

Diskussionen om mina blogginlägg brukar ju bli via Facebook, där jag länkar till bloggen, så vill du dela med dig av egna bilder eller tycka så kolla gärna där.

Jag var förresten nyligen på Kreta, därav de alldeles färska bilderna. Jag badade, solade men såg inte en endaste brandbil. Så dumt. Men jag fotade helt andra saker.

Så, dagens tips:

Sluta fotografera det självklara.

Då menar jag: ta inte en bild på hela katedralen/stranden/rododendronbusken/palmen utan hitta istället en del av motivet som verkar intressant och våga ändra vilken vinkel du fotograferar ur om det är det som krävs för att göra en roligare eller mer intressant bild.

 

Tema: blått. Vem ska sitta här?

 

Palm. Sedd lite underifrån och lite inzoomad. Jag hade i och för sig inte så mycket val, den här palmen var något högre än fotografen.

 

Den här gillar jag mer och mer för varje gång jag tittar på den. En helt vanlig lyktstolpe nära Heraklions busstation.

 

Stängt. Jättestängt. Men ändå, funderingar om när luckorna öppnas och vem som bor där bakom.
Strandparasoll i Gouves. Som trattkantareller på led liksom.

 

Något hus inne i centrala Heraklion. Inte fotat rakt framifrån heller utan man får liksom följa bildens linjer och kämpa sig in i bilden…

 

Nästa gång ska vi snacka lite om vatten och vågor och strand och sådant.

På återseende.