Tung, tyngre, tyngst – Småland får besök…

Överentusiastisk fotograf terroriserar nya räddningstjänster.

Det skulle bli en bra rubrik. Helt sann dessutom.

Jag hade en riktigt bra dag i småländska Ljungby i höstas, inbjuden av Räddningstjänsten i Älmhult faktiskt. Kan ju i och för sig låta lite märkligt att Älmhult hänvisade mig till Ljungby, men brandmän från just Älmhult, från stationen i Liatorp, skulle närvara vid en regional storövning på temat tung räddning. Andra var också där, fotografen fick nämligen även förmånen att träffa brandmän från Strömsnäsbruk och Ljungby och ambulanspersonal från Region Kronoberg.

Det var glada miner hela dagen och ingen verkade rädd för fotografen – det är ju alltid positivt. Gör mitt arbete lättare, så att säga.

Kaffe fanns det dessutom gott om och det vanligtvis så lömska vädret hade troligen glömt att ta reda på vad jag skulle ägna dagen åt, så det var strålande solsken. Sjukt perfekta förutsättningar.

Övningsdagen inleddes med tre olika block, teorigenomgång avseende skadeplatsorganisering och skadeprioriteringssystem inför eftermiddagens arrangerade bussolycka (jag förklarar mer nästa gång), fastklämd personer samt losstagning av lastbilschaufför vid trafikolycka.

Fotografen gick såklart bananans med kamerorna och jag tänker att i detta inlägget visar jag bilderna från övningarna med personerna som klämts fast. Två olika scenarier skulle lösas av räddningstjänst och ambulans gemensamt: en stackars markör hade fastnat under betongblock men var vid medvetande och en av stationens övningsdockor fick finna sig i att bli fastklämd under ett containerflak. Ni får även se hur räddningspersonalen får ut en lastbilschaufför ur hytten, från båda håll faktiskt.

I nästa inlägg ska ni få kika på hur räddningsarbetet kan gå till när en linjebuss full med passagerare välter. Fotografen blev då så närgången att fotografen valde att befinna sig mitt i smeten, dvs inne i den krockade bussen. Men var ska sleven vara om inte…

 

Fastklämd person under betongvägg.

Räddningstjänsten använder här luftkuddar för att lyfta betongen och få loss den skadade, som sitter fast med ena foten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Person fastklämd under container.

Här är problemet av betydligt allvarligare karaktär, ingen vet hur länge det är sedan domkraften välte och containern föll över personen. Den skadade är inte heller kontaktbar och situationen är direkt livshotande.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trafikolycka – losstagning av lastbilschaufför:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På återseende.