Hästvedabranden – en söndag i ösregn och lera

Till slut så kom regnet, och det ganska så rejält. Under i stort sett hela gårdagen regnade det med varierande styrka, samtidigt som räddningstjänsten, hemvärnet och lantbrukarna fortsatte kämpa i skogen.

Jag anslöt mig till gruppen bestående av brandmän från Lönsboda, östra Blekinge, Höör och Bromölla som arbetade i en del av skogen där trädrötterna skadats illa med överhängande risk att de ännu stående träden skulle falla. Samtidigt som träd sågades ner för hand och brandmännen släckte glödbränder så körde en skotare för att rensa upp i området.

Brandens framfart har lämnat väldigt tydliga spår – och eldens totala oberäknelighet syns överraskande tydligt. Där allt är svart och bränt finns det plötsligt helt oskadade små områden, detta formar helt osannolika mönster.

Det var lerigt och bitvis ganska knepigt att ta sig fram i skogen, tung utrustning underlättar ju inte, och efter 3, 5 timme ska det erkännas att jag var ganska så mör i kroppen. Men när jag lämnade platsen och begav mig hemåt mot en varm dusch och efterlängtat torra kläder, så hade styrkorna i skogen fortfarande många timmar kvar att jobba.

Tack alla ni som har bidragit i denna enorma insats och tack till de brandmän som har stått ut med att ha fotografen i hasorna. Jag är tacksam över att ha fått möjligheten och äran att dokumentera det viktiga arbete som ni gör.

Nedan följer bilder från gårdagen. Det här tredje inlägget avslutar min rapportering från skogsbranden i Hästveda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och fotografen tackar för sig.

 

På återseende.