Framför kameran? Spring!

Nä, skojar bara. Fly inte, få fotografer pallar springa ikapp.

Så här är det:

Jag avskyr att bli fotograferad.

På riktigt. Jätteavskyr. Megaavskyr.

Så fort någon riktar en kamera mot mig stelnar ansiktet som en mask och jag ser ut som om jag har ett kvastskaft genom hela kroppen.

Så jag relaterar till alla som tycker det är svårt att slappna av framför kameran och kan ju delge er hur mina tankar går vid de sällsynta tillfällen som jag är framför kameran. Detta blir en snabbkurs, liksom.

1. Tänk på att fotografen också är en människa. Svårt att tro men så är det. Fotografen vet hur svårt det är att posera. Idag sker ju den mesta fotograferingen digitalt så du är inte körd om de första 36 bilderna är förfärliga.

2. Gör världens fulaste grimas och gå direkt från ditt ihopskrynklade ansikte till det ansiktsuttryck du vill ha på bilden. Detta är ett oerhört fiffigt knep som gör att du får ordning på dina ansiktsmuskler utan att reflektera så mycket över det.

3. Oroar du dig för den stora kvisslan som plötsligt och elakt dykt upp i ansiktet precis innan fototillfället? Berätta det för fotografen! Beroende på vem som tar bilden (kanske lite svårt om det är din kompis som tar en snabb mobilbild bara till sociala medier), så kan det finnas tid för fotografen att trolla bort  den röda pricken i efterbehandlingen. En sådan enkel sak kan göra att du kan slappna av och det syns direkt på bilden, tro mig. Och glöm inte att det finns en uppsjö av redigeringsprogram för mobilen också.

4. Om allt annat fallerar och du mest vill kasta dig utför ett stup: föreställ dig hur drottningen/supermodellen/världsstjärnan sitter på toaletten och bajsar. Ps. funkar bara om bilden ska vara av det glada slaget.

I mitt fall så finns det i princip bara en enda person som är ansvarig för mina profilbilder på sociala medier och det är min äldsta unge, och så har det varit de senaste fyra åren – dvs sedan hon var sju år. Hon blir dessutom förbaskad om jag försöker instruera var hon ska lägga skärpan och jag är alltid impad över slutresultatet. Men visst, hon har ju lite att brås på…

Lycka till!

Mina privata fotografs profilbildsverk genom åren: