Sotningsgrunkor och propplösare

En liten bildrapport från de två sista övningarna som räddningstjänsten i Osby ägnade sig åt för ett litet tag sedan.

Larm inkommer om utsläpp av farligt ämne, i det här fallet natriumhydroxid, en typisk obra sak att komma i kontakt med. Dock är det ett ämne som är relativt vanligt  eftersom det används som propplösare, och går ofta under namnet kaustiksoda. Det är rejält frätande både på hud och kläder och är troligen ett av de farligaste ämnen som vi hanterar i vår vardag. Realistiskt övningsupplägg med andra ord.

I detta scenario har inte natriumhydroxiden bara rymt från sin behållare utan två personer på det fiktiva företaget har dessutom fått det på sig.

Styrkeledaren Fredrik (och fotografen) anländer först och möts av en av de ”anställda” och väldigt snart dyker resten av styrkan upp. Det blir Brian och Clara som får i uppdrag att gå in i byggnaden, ta hand om de skadade samt täta läckan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens sista larm genomförs i delvis i ösregn och med åskan mullrande i närheten. En husägare, som är hemma med sin familj, ringer 112 och berättar att skorstenen på huset låter oroväckande konstigt och att det kommer gnistregn ur den, han har också kunnat konstatera att murstocken är varm på ett sätt som den inte brukar.

Brandmännen är rutinerade och vet såklart direkt att det handlar om soteld i skorstenen, det vill säga att det har blivit beläggning av tjära på skorstenens insida och att denna tjära har börjat brinna. Här måste två brandmän bege sig upp på taket då elden ska bekämpas både inifrån huset och från skorstenen, med hjälp av sotarprylar som jag inte har en aning om vad de heter.

Jag är också rätt tacksam över att inte vara den som måste klättra upp på taket – det blir bra bilder från marknivå. #teleobjektiv