Arbeta och älska

  • tove-jansson-arbeta-och-alskaDet finns ganska mycket skrivet om Tove Jansson (1914 – 2001) redan, inte minst då Boel Westins stora biografi Tove Jansson. Ord, bild, liv  (2007) och hennes doktorsavhandling Familjen i Mumindalen. I år skulle Tove Jansson fyllt 100. (Se webbpaltsen http://www.tove100.se/). Nu har det kommit ut en ny, intressant  biografi av Tuula Karjalainen, Tove Jansson. Arbeta och älska. Undertiteln var TJ:s motto och det stod på hennes ex libris. Hon hade en enorm arbetskapacitet. Hon skrev noveller och romaner, barnböcker, serier, bildkonst, grafik – hon skiftade gärna mellan uttryck, men hennes samtid hade svårare att acceptera henne som seriös konstnär efter hennes stora framgångar med Mumintrollen. Men då hade de kanske missat att Muminböckerna med fördel kan läsas även av vuxna.  Hårt arbete, originellt tänkande och livliga fantasi  förenade allt  Tove Jansson företog sig. Tove Jansson benämnde anspråkslöst sitt skapande som ”donandet”. Detta och kärleken kom först för TJ och i den ordningen. TJ älskade både män och kvinnor; öppet och så naturligt att ingen riktigt kom sig för med att tycka att det var konstigt. Vivika Bandler, teaterchef, var en av hennes stora kärlekar. Tofslan och Vifslan – det var Tove och Vivika, det. Med Tooti, Too – ticki, d.v.s.  Tuulikki Pietilä, bodde TJ på en liten enslig i ö Pellinge skärgård där det saknades såväl el som vatten. Och hela tiden måste de vara oroliga för att Victoria, båten, skulle slita sig. Filosofen och författaren Atos Wirtanen var också viktig för henne. Tove Jansson hade en trasslig relation med sin far. Han kom hem 1918 efter att ha stridit i inbördeskriget och var en helt förändrad person som tyranniserade sin familj.  Han var nazistsympatisör och hatade socialister och judar. Tove Jansson och Faffan hade många hetsiga kontroverser. Som om Tove Janssons livsverk inte vore omfattande nog var hon dessutom en stor brevskrivare. Tuula Karjalainen tillhör de få som hittills fått ta del av Janssons korrespondens. De rikliga citaten bekräftar det man misstänkt, nämligen att det finns anledning att se fram emot publiceringen av Toves brev som planeras till hösten. Tuula Karjalainens biografi är ett gediget arbete; rikt illustrerad och lättläst.

 

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier