Bokens dag 2015

Planeringen för årets upplaga av Bokens dag pågår sedan flera månader tillbaka.  Författarnamnen står som spön i backen. Agneta Pleijel har skrivit släktens historia och nu är hon framme vid sin egen i den nya romanen, Spådomen. Karolina Ramqvist kommer med en (fristående) uppföljare till Flickvännen som kom 2009. Jag måste säga att jag undrar mycket hur det gick för den unga flickvännen som levde lyxliv med en kriminell pojkvän utan att tänka varken på nuet eller framtiden.  Alltings början kom 2012 och blev Karolina Ramqvists publika genombrott. Även här rör det sig om en ung flicka, Saga Isaksson, som läser feministiska klassiker och längtar efter tvåsamhet och trygghet. Sagas mamma är en typisk – 68, som uppmanar dottern att ta för sig. Käraste Herman är titeln på historikern Maja Hagermans senaste bok. Den handlar om Herman Lundborg, rasbiologiska institutets grundare och chef.  Alla som lyssnar på radioprogrammet På minuten känner igen namnet Hans Rosenfeldt. (Han kammar hem orättvist många vinster på grunder som ingen begriper, om ni frågar mig.) Hans Rosenfeldt skriver deckare tillsammans med Mikael Hjorth, som är manusförfattare och producerade filmen Snabba cash. De underkända är titeln på deras femte kriminalroman med Sebastian Bergman som huvudkaraktär. Jenny Nordborg med De förklädda flickorna i Kabul har vunnit framgångar och priser för sin bok som först kom ut i USA. Bonniers är redan på andra upplagan. Jenny Nordborg är journalist och bor i New York, men hon har även uppdrag på hemmaplan. Författaren Sigge Eklund sköter sig utmärkt i Babel. Åsa Nilsonne är psykiater och har skrivit en bok med en hjärnforskare som protagonist. H är specialist på hippocampus, den del av hjärnan som hanterar minnet. Låter mycket spännande, tycker jag. Kom gärna med flera förslag på författare!

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier