Bokens dag. Första författaren klar!

den-vita-stadenDen första författaren till boken dag lördagen den 24 oktober är klar! Det är ingen mindre än Karolina Ramqvist som just kommit ut med Den vita staden, fortsättningen på Flickvännen som kom ut 2009. Om det vill sig väl kommer Karolina Ramqvist också att medverka i författarbrunchen. För Novellix har hon skrivit novellen Farväl, mitt kvinnofängelse och det blir den som kommer att diskuteras under brunchen i så fall. I Flickvännen möter vi den unga Karin som i protest mot sin medelklassuppväxt väljer en pojkvän, John, som är grovt kriminell. Hon sitter som en liten fågel i guldbur. Hon har inga andra vänner än flickvännerna till de andra kriminella som John är ledare för. Hennes enda uppgift är att vara vacker och vältränad och finnas där för John utan att fråga eller lägga sig i. I den nya romanen, Den vita staden, är situationen en annan. Karin är ensam mamma till en liten flicka som heter Dream och sitter i sitt stora kalla hus utan vare sig mat, pengar eller bensin. På trappan står kronofogden. Denna kärva tillvaro skildrar Karolina Ramqvist med ett sparsamt, renskalat, enkelt språk. Jag läser med hjärtat i halsgropen. Karin vandrar omkring med paraplybarnvagnen på de hala gatorna och söker hjälp hos dem, som varit hennes vänner medan John ännu fanns med i bilden. Med jämna mellanrum tänker jag: Nu somnar hon, eller Nu släpper hon vagnen, eller Nu tar någon babyn, eller Nu fryser Dream ihjäl eller Nu tar blöjorna slut eller Hur blir det med anknytningen mellan mor och barn? Karin anar någonstans att Dream kommer att bli hennes största glädje, men ännu är hon det inte riktigt. Och Karin trotsar mina farhågor. Hon månar om Dream så som hon hade behövt att någon månade om henne själv. Jag uppfattar Karin själv som ett barn i det närmaste. Den vita staden är mycket skickligt skriven.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier