Årets väckarklocka

ebbaElin Wägner-sällskapet beslöt att i år tilldela professorn i litteraturvetenskap, Ebba Witt Brattström, årets väckarklocka för hennes sätt att påvisa patriarkaliska strukturer i litteraturen och litteraturhistorien. Sällskapets ordförande, Ann-Margreth Willebrand, överlämnade det idag , sista dagen på Elin Wägner-sällskapets hösthelg på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö. Därefter höll Ebba Witt Brattström en engagerad föreläsning med utgångspunkt i sin senaste bok Stå i bredd: 70-talets kvinnor, män och litteratur. Hon hävdade att 70-talet alltid behandlats styvmoderligt av litteraturvetare, som ansåg att det inte skrevs någon vidare litteratur under detta decennium och att det i så fall bara var realistisk, kvinnlig bekännelselitteratur. Ebba Wittström gick igenom 70 – talet år för år och påvisade att det trots allt fanns en rad stora författare som var verksamma under de här åren, till exempel, Ulla Isaksson, Kerstin Ekman, Marit Paulsen, Kerstin Strandberg, Maja Ekelöf, Märta Tikkanen och Kerstin Thorvall. Professorn pepprade sina åhörare med lästips. Så ska en slipsten dras!

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier