Vilken bokfest!

ramqvistahndorilsranelidDet blev en lyckad Bokens dag från början till slut! Brunchdiskussionen av Karolina Ramqvists Novellix – novell Farväl, mitt kvinnofängelse var mycket intressant. Karolina Ramqvist berättade om tillkomsten av novellen och avslöjade att den tagit nästan lika lång tid att skriva som en roman. Hon funderar inte längre på vad som vidare hände huvudpersonen, Anita, i novellen. men det gör hennes läsare. Författaren återkom senare under dagen och diskuterade skrivprocessen med Björn Ranelid. Deras metoder är lika olika som deras romaner. Björn Ranelid är ordrik och har många metaforer. Karolina Ramqvist är stramare och sparsammare och hon var mycket tidigare i sin språkliga mognad än Björn Ranelid som tog fjorton år på sig. Björn Ranelid var på ett strålande humör; mycket nöjd med att ha varit med om att välja ut de tre unga novellpristagarna som skrivit berättelser på temat Friheten att vara mig själv. Novellerna publicerades i fredagens Norra Skåne. Helena von Zweigbergk berättade intressant om arbetet med att skriva en biografi om den svårintervjuade Marie Fredriksson. Hon var mycket tveksam, men redan ganska tidigt vid det första mötet hade hon bestämt sig. Marie ville verkligen berätta. Hon ville berätta om det hemska som hänt henne och som det tagit så lång tid för henne att acceptera. Hon ville också förmedla sin stora tacksamhet över att vara i livet och ha hittat tillbaka till sin röst och sitt språk. Paret Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril delar allt från hus, hem, barn, research och skrivande. De är mycket samspelta, vilket var alldeles tydligt för publiken. De berättade att deras protagonist Joona Linna nu fått sitta en tid på Kumla medan de skrivit Playground, en bok som trängde sig på och måste skrivas. Det var efter det att Alexander Ahndorils far haft en nära döden – upplevelse och gjort ett besök på andra sidan och upplevt förunderliga saker som dröjde sig kvar. Sonen Alexander hade en framträdande roll i dessa upplevleser.. Löjtnant  Jasmin Pascal – Andersson är huvudpersonen i Playground. Hon drabbas av hjärtstillestånd efter att ha blivit skadad under en insats i Kosovo. Men det förefaller ändå som om det älskvärda paret Ahndoril längtar tillbaka till Joona Linna.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier