Vad är steampunk?

karin wallerI tisdags föreläste Hanna Waller och Nene Ormes från Science Fiction Bokhandeln i Malmö i caféet i Kulturkvarteret i Kristianstad. Eftersom jag inte hade en susning om vad steampunk är åkte jag dit. och det ångrar jag inte. Ånga, luftfarkoster, 1800 – talet, London, höga hattar, turnyr , knäppkängor och korsetter var väl ungefär det jag visste om fenomenet. Men det blev åka av. I ord och med bild delade föreläsarna med sig av sitt gedigna kunnande. Gränslöst, tänkte jag, i tid och rum. Man blandar allt hur som helst. Moderna maskiner och apparater drivs med ånga. Estetiken är viktig. Det är inget fel att ha underkläderna utanpå. Kapten Waller hade sin korsett utanpå medan förste styrman Ormes hade sina styrmanskläder i vanlig ordning. Det finns mängder av steampunksällskap och olika event på nätet samt inköpsställen steampunkgarderoben och alla tillbehören. Ingenting är omöjligt, känns det som. Karin Waller skriver under pseudonymen Harriet Dumont. Nene Ormes använder sitt vanliga namn. 2010 kom Udda verklighet och  2012 Särskild av Nene Ormes

 

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier