Tulpanfeber

tulpanfeberAv någon okänd anledning läste jag aldrig Deborah Moggachs berömda roman Semper_Augustus_Tulip_17th_centuryTulpanfeber när den kom på svenska 2000. Men nu är det gjort. Och den var spännande som en kriminalroman. Den tilldrar sig i Amsterdam under den stora tulpanfeberns tid 1636. Redan i februari 1637 brast den finansbubblan. Samlare betalade fantasipriser för en lök av Semper Augustus, konungarnas konung, eller någon annan värdefull tulpanlök. Tulpanfeber handlar också om en levande, blomstrande stad med ett sjudande kulturliv. Och här lever unga Sophia, gift med den gamle Cornelis, som  älskar sin hustru mest av allt i världen och nu också önskar en son. Cornelis bestämmer sig för att  låta en konstnär måla ett porträtt av dem. Förmögna familjer gör så vid den här tiden. På det sättet kommer Jan van Loos in i deras liv och därmed är klockan slagen. Den levnadsglada tjänsteflickan Maria har råkat i olycka. Hon och hennes matmor gör upp en strålande plan som ska lösa deras respektive dilemman. Sophia drömmer om en gemensam framtid med sin unge älskare. Kanske några tulpanlökar skulle vara en dellösning? Tulpanfeber är en originell roman; dramatisk och spännande och innehåller en hel del tankar om konst.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier