Januariläsning

varens_bocker-1Under januari har det kommit ut och kommer ut en hel del intressant läsning. En bok som verkar vara ett måste är Varje dag är en vårdskandal, Sebastian Lönnlöv,  Albert Bonniers Förlag. Författaren har själv erfarenheter av vårdarbete så han vet vad han talar om. Han arbetar nu som bibliotekarie i Botkyrka och  är också en flitig recensent.  Tekoppens tankar heter hans blogg.

Ur vinterarkivet, Merethe Lindstrøm,  Weyler förlag. Finstämd norsk författare som fick Nordiska Rådets Litteraturpris 2012. Ur vinterarkivet är en personlig roman som handlar om en författare som bor utanför Oslo med sin stora kärlek, en bipolär man.

Sommarleken, Ellen Mattson, Albert Bonniers Förlag. En roman om en kantig tonårings somrar i ett sommarhus med farmor och tre andra barn. Sandra är ensambarn och fascineras av hur andra umgås med varandra. Ellen Mattsson bor på västkusten och är bibliotekarie i botten.

Jag vet allt det här, Annika Paldanius, 27 januari, Forum bokförlag. Undertitel: En internmedicinsk roman. Läkarstudenten Hanna är huvudperson.

Förlorad morgon, Gabriela Adameşteanu, 28 januari, Wahlström & Widstrand. Romanen kom ut i Rumänien redan 1984. En gammal kvinna vandrar runt i Bukarest, Östeuropas Paris,  och iakttar. Det blir rumänsk 1900-talshistoria av en författare som räknas som en av Europas största berättare.

Gånglåt, Elin Olofsson, 28 januari, Wahlström & Widstrand. Elin Olofsson är född 1979 och bor i Östersund. Gånglåt är hennes tredje roman. Hon skriver om kvinnoliv på landsbygden.

Helle Helle är en begåvad dansk författare vars nya roman Om du vill kommit ut på svenska under januari. Hon berättar om en 48 – årig man som är ute på en joggingtur och springer vilse i skogen och träffar en kvinna som också försöker hitta rätt. De slår sig ihop och börjar så småningom berätta sina respektive livshistorier.

Läs mer i katalogen Vårens böcker 2016. Den ges ut av Svensk bokhandel och finns att titta i och/eller låna på biblioteket.

 

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier