Dykungens dotter

dykungens-dotterNär en läser Dykungens dotter av Birgitta Trotzig är det inte fel att ha läst H C Andersens saga med samma namn. Det dyker upp en hel del referenser till sagan i Birgitta Trotzigs roman. Det finns också associationer till Bibeln, Nelly Sachs och Dostojevskij. Ibland tycker en sig se hela målningar för Birgitta Trotzig beskriver snö, ljus, vatten och växter på ett mycket suggestivt sätt. Vi frågade oss i läsecirkeln om hon var influerad av sin mans, konstnären Ulf Trotzigs, tavlor? Dykungens dotter är en mörk och mäktig roman med mycket ljus i ( om en ser noga efter). Den tilldrar sig i Kristianstad (författarens hemstad om vilken hon inte tycks ha så höga tankar), Malmö och Stockholm. Städer är av ondo. Här är arbetslösheten som störst under första hälften av 1900 – talet. Arbetarna mals ner i industrier och fabriker. Huvudperson i romanen är en kvinna som kallas Mojan. När hon blev gravid med en mörk löskerkarl, en tattare som kallades Dykungen, övergav hon  sin far och mor på Österlen och begav sig till Kristianstad. Där födde hon Flickan, en ful, grodliknande och levnadsglad (till en början) liten tös med alla odds emot sig. Inte går det bra för henne i skolan heller. Modern vill att hon ska börja på Yllan så snart hon slutat skolan, men det tycker inte Yllan. Det blir Benmjölet istället. Där vill ingen arbeta för det luktar så illa. Kristianstad domineras av fängelsebyggnaden och skolan. Samhället är indelat i människor som dömer och de som döms. Socialt utanförskap tycks vara ärftligt och det står snart klart att Flickan går i sin mors fotspår, dock helt utan moderns ambitioner att ta sig upp och ur. Flickan föder Pojken och i kampen för honom gör Flickan sitt yttersta. Men barnavårdsmyndigheterna tvingar  henne hem till Mojan, som nu sviker än en gång. Låt vara ofrivilligt, men i alla fall. Dykungens dotter inleds med att en ung kvinna vandrar från kusten mot staden och den avlutas med att samma kvinna går från staden mot vattnet. Birgitta Trotzig stod alltid på de små människornas sida och hon hade ett speciellt öga för lidande.  Alla läsecirkeldeltagarna var överens om att Birgitta Trotzigs språk är något alldeles fantastiskt och att vi tagit del av något stort. Många har skrivit om Trotzigs författarskap och hon fick också många priser och blev mycket uppskattad redan under sin livstid.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier