Februariläsning

den-smala-vagen-mot-norrNu hopar sig vårläsningen! En måste göra läslistor för att inte missa något. Förra månaden glömde jag en viktig bok, nämligen Den smala vägen mot norr av Richard Flanagan. Den bygger på författarens fars upplevelser under andra världskriget. Japan hade bestämt att det skulle byggas en järnväg genom djungeln mellan Bangkok och Burma. Kirurgen Dorrigo Evans kämpar i ett japanskt krigsfångeläger vid Dödens järnväg i Burma för att rädda männen undan svält, kolera och misshandel. Den fick Bookerpriset 2014. Lind & Co

Witt – Brattström, Ebba, Kulturmannen och andra texter kommer ut i dagarna på Norstedts. Författaren är alltid lika intressant att läsa. Även när en inte håller med henne. Hon borde väljas in i Svenska Akademien.

I väntan på Bojangles, Olivier Bourdeaut, februari, Sekwa förlag. En debutroman som enligt utsago passar alla mellan 7 och 77. Den handlar om en pojke som har en far som jagar flugor med harpun och en mamma som byter namn varje dag. Varje morgon dansar de till Mister Bojangles med Nina Simone.

Pingvinlektionerna, Tom Michell, februari, Brombergs Bokförlag. En sann historia som utspelar sig på en internatskola i Argentina under 70 – talet. Författaren arbetar som lärare  och det stora äventyret börjar när han räddar en oljeindränkt pingvin på en strand i Uruguay. Efter det vägrar fågeln lämna sin räddares sida och Tom har inget annat val än att smuggla med sig pingvinen på flyget tillbaka till campus.

Jag talar om kärlek, Emanuelle Pagano, 8 februari, Norstedts förlag. Kristoffer Leandoer talade varmt om det franska originalet förra året. Det verkar vara kortprosa i stil med Lydia Davis, Jag har det bekvämt men kunde ha det bekvämare (läs den!) och Rosa Liksom, Sånt är livet (läs den också!)

Det gula pensionatet, Pär Westberg, 11 februari, Wahlström & Widstrand. Efter att i många år ha sysslat med minneslitteratur kommer Per Wästberg med en roman. Hans Luftburen – trilogi minns många med glädje. Per Wästberg är en fin stilist och han sitter på stol nr 12 i Svenska Akademien.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier