En del av höstens böcker

Höstens böcker 2016Nu har Svensk bokhandels höstboksnummer kommit! Höstens böcker 2016. Fest för alla bokälskare. Bokårets roligaste katalog. Vårens böcker kommer som god tvåa medan Sommarens böcker ofta kommer bort i själva sommaren. Jag bläddrar hastigt igenom de 482 sidorna i Höstens böcker och petar ut de allra mest självklara titlarna. Sedan blir det många nya bläddringar när jag hittar titlar som jag missat tidigare. Författar- titel – och ämnesregister finns och som vanligt presenteras en rad debutanter. Några absolut självklara titlar är Margaret Atwoods novellsamling Den frystorkade brudgummen. Och Elena Ferrantes Det nya namnet är bok nr två i hennes kvartett om två väninnor från Neapel. Is av Anna Kavan (1901 – 1968) verkar vara en roman helt rätt i tiden. Den handlar om världen efter ett atomkrig. Anna Kavan nämns på samma gång som Kafka, Virginia Woolf och Djuna Barnes. Hon var Doris Lessings favorit. I köket hos Maj är titeln på en kokbok som kommer ut i september. Författaren till den lovprisade romantrilogin om Maj, Kristina Sandberg, och illustratören Lotta Kühlhorn har sammanställt den. Undertitel: En hemmafrus bästa recept. Japanska Hiromi Ito skriver feministisk poesi och bor numera i Kalifornien. Gratulerar till din förgörelse är titeln på hennes diktsamling.. Nina Björk, Drömmen om det röda. Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek är jag naturligtvis nyfiken på eftersom författaren  kommer hit på Bokens dag den 22 oktober. En ny roman av finländska Sofi Oksanen, Norma, kommer ut i september. Levande och döda är vittneslitteratur från Sydkorea av Han Kang som nu får sitt internationella genombrott. Eva – Marie Liffners höstroman handlar om syskonen Brontë på Yorkshires vilda hedar. Två romaner av den fantastiska Marilynne Robinson kommer ut en i oktober, Hemma, och en i november, Två par systrar.  Den senare var hennes debutroman från 1980 och den finns redan på svenska med titeln Systrar olika som bär. Den finns med på Time Magazines lista över de bästa engelskspråkiga romanerna någonsin.

 

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier