Nu läser jag

sommarSom vanligt har jag en läsplanering för sommaren. Som vanligt gör jag avsteg; i år ifrån dag ett. Det har blivit spontanläsning av böcker som kommit i min väg. Just nu har jag en sådan på gång. Det är Platsen i ditt ansikte av Sema Kaygusuz, född 1972 i Samsun i Turkiet. Nu bor hon i Istanbul. Hon finns redan representerad på svenska med den prisbelönta debuten Böner som faller till marken. I Platsen i ditt ansikte berättar hon om sin farmor som ”var en livets bok som skänkte kunskap av alla de slag…” och som talade hela tiden men var en mästare på tystnad, närmare bestämt tystnaden  om hur tusentals aleviter mördades i massakern i provinsen Dersim 1938. Farmor bär på en dubbel skam, dels över att vara en överlevande och dels över hur människor kan bete sig mot varandra. Hon levde i tron på dersimbornas viktigaste gud Hizir,  rättvisans poetiska symbol, som kunde uppenbara sig när som helt, var som helst och i vilken gestalt som helst. Hizir lär finnas avbildad på målningar av Chagall. ”Denna roman är en ett stort frågetecken” , säger författaren, ” en utforskning av den korrupta världen som Hizir och min farmor ser den”. Platsen i ditt ansikte är inte lättläst, men den är fascinerande. Inte hade jag hört talas om alevitmassakern 1938 heller.  Folkmordet på armenier och andra 1915 kände jag till däremot. Den andra boken som jag just påbörjat är Handbok för städerskor av Lucia Berlin (1936 – 2004). Det är en novellsamling som rör sig mellan olika platser, miljöer och yrkeskategorier. Samlingen innehåller drygt hälften av hennes 76 noveller. Lucia Berlins eget liv var brokigt med många flyttar, olika yrken och missbruk. Som läsare fastnar en från första meningen. Epidemin är titeln på en bok av Åsa Ericsdotter. Den kommer ut i augusti men kan läsas redan nu som följetong i SvD. Den handlar om ett samhälle där Hälsopartiet har makten. BMI (body mass indexhar) har ersatts av FMK (fett/muskelkvoten); kyrkorna har ersatts av hälsopalats; barn bantas hårt och människor som har  för högt FMK nekas tjänster eller entledigas från dem. Hälsofascismen är skrämmande och jag undrar vad allt som kan hända innan följetongen slutar den 14 augusti.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier