Välgjort och spännande

den-tredje-rostenSpringfloden, första delen av Cilla och Rolf Börjlinds serie om den unga polisen Olivia Rönning och f. d. polisen Tom Stilton, såg jag som TV- serie och tyckte att den var riktigt bra. Olivia Rönning var visserligen enerverande naiv och beskäftig, men det uppvägdes av Tom Stiltons desillusionerade karaktär. Kjell Bergqvist gör en utmärkt rolltolkning, förresten. Nu har jag läst del två, Den tredje rösten,  och den tyckte jag var väl så bra. Den tilldrar sig i Stockholm och Marseille. Tom Stilton har kommit på fötter igen efter sin tid som uteliggare. Oliva Rönning är klar med sin polisutbildning men känner plötsligt att hon vill  läsa konsthistoria. Kriminalkommissarie Mette Olsäter hymlar inte med vad hon tycker om det. Den här romanen handlar om hämnd, vinster i vården, människo- och droghandel. Olivia dras ofrivilligt in i en utredning och Tom Stilton i en annan och plötsligt finner de beröringspunkter. Olivia är precis lika dumdristig som i Springfloden, men det är inte riktigt lika påfallande i boken. Abbas el Fassi, croupier på Casino Cosmopol, är marockan, född i Marseille  och utbildad knivkastare, är nära vän till Tom Stilton. När Abbas ber Tom följa med till Marseille dit han tror sig ha lokaliserat sin flickvän, tvekar inte Tom. Det intressanta i Den tredje rösten är utredningsarbetet och de personliga relationerna. Mette Olsäter (utmärkt spelad av Cecilia Nilsson) och hennes excentriske man Mårten, Tom Stilton, Abbas och Olivia utgör en dynamisk grupp som kompletterar varandra på ett utmärkt sätt. Cilla och Rolf Börjlind har gjort ett gott arbete. På Bokens dag den 22 oktober kommer de dessutom till Hässleholm

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier