Höst i markerna

va%cc%88ggenNu börjar det åtminstone likna höst. Programmet för Bokens dag den 22 oktober är nästan helt klart. Bokcirklarna är i full gång. I den danska cirkeln läser vi Mordet på Halland av Pia Juul; en väldigt annorlunda kriminalroman. I den andra bokcirkeln har vi redan diskuterat sommarboken, det vill säga Kanada av Richard Ford. Det fanns mycket att tala om  i den boken. Vi var överens om att Fords miljöbeskrivning är helt fantastisk och att han skriver filmiskt. Det är mer än märkligt att Kanada inte är påtänkt som film. Richard Ford lär ha lånat en del ur egen kappsäck. Ofta intar han barnets synvinkel särskilt i betraktandet av de omaka föräldrarna. Det första språk RF översattes till var svenska. Och den svenska läsekretsen är både stor och trogen. Kvinnan bakom allt är hans svenskättade hustru Christina. Många säger att Kanada är Fords bästa bok. Nästa bok i läsecirkeln är Väggen av österrikiska Marlen Haushofer. Det är en bok som fått många lovord genom åren sedan den kom ut 1963. Jag har aldrig kommit igenom den tidigare, men nu ska det bli av. Väggen har kommit ut i nyöversättning av Rebecca Lindskog på Thorén & Lindskogs förlag. 2012 filmades den också.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier