På bokfronten mycket nytt

Läsecirkeln hade en mycket givande diskussion om Marlen Haushofers Väggen. Det går att läsa den på olika sätt och det vi gjort också. Fanns den där väggen? Eller var den ett uttryck för den namnlösa kvinnans själsliga tillstånd? Hon är totalt ensam i världen, men hon har en hund, en ko och en katt. Och hon upptäcker vad hennes händer  kan. Egentligen gillar hon djur mycket mer än människor. Samhällskritiken är tydlig i romanen. Nästa roman som skall upp till diskussion är Madame Bovary av Gustave Flaubert. Det blir den 19 oktober.  På senaste veckan har jag läst två böcker som jag skulle vilja slå ett slag för. Jag har aldrig tidigare läst något av Mattias en-na%cc%88stan-sann-historiaEdvardsson men nu tog jag tag i En nästan sann historia. Den tilldrar sig i Lund och Veberöd och är en ovanligt välskriven thriller med referenser till böcker och skrivande. Den utspelar sig på två parallella tidsplan. Zackarias Levin har fått sparken från sitt tidningsarbete i Stockholm och måste dra sig hem till mamma i Veberöd. Inget någon utav dem jublar över precis. Men Zack hittar ganska snart sin uppgift. Han ska reda ut ett mord som begicks förra gången han bodde i Skåne. En av hans kamrater satt i fullsizerenderfängelse i flera år, troligen oskyldigt dömd.  Den andra boken är De polyglotta älskarna av Lina Wolff. Henne kände jag till sedan tidigare. Tre olika berättelser vävs på slutet tillsammans i ett tydligt mönster. Jag är mycket förtjust i Wolffs språk och hennes sätt att formulera sina skarpa iakttagelser gällande de olika karaktärerna i berättelsen.  Lina Wolff säger sig vara intresserad av manligheten och dess samspel med kvinnligheten och försöken till kommunikation. De polyglotta älskarna är en helt fascinerande roman, som jag varmt anbefaller till läsning. Under brunchen på Bokens dag den 22/10 kommer Maria Ehrenberg, regionbibliotekarie i Halland att diskutera Novellix – novellen Lappin och Lappinova av Virginia Wolff med Immi Lundin, kulturjournalist, föredragshållare och författare. Det kommer att bli mycket givande.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier