Bokens dag i Hässleholm 2016. Med facit i hand

elisabeth-a%cc%8aimmi-och-mariabjo%cc%88rkDet blev en strålande Bokens dag kan en nog påstå utan att överdriva alltför mycket. Rivstarten med brunch i  Nyfiket med litteraturvetarna Immi Lundin och Maria Ehrenberg som diskuterade Lappin och Lappinova av Virinia Woolf blev en fullträff. Kunnigt och proffsigt gav sig Immi och Maria in i ett samtal som också lockade publiken att komma med synpunkter. Många hade läst novellen och hade funderingar. Lite mer tid kunde en önskat sig. Därefter fortsatte Bokens dag i Röda salongen. Nina Björk berättade om sitt arbete med sin senaste bok Drömmen om det röda – Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek. Som alltid är Nina Björk klarsynt och välformulerad och pekar på det som borde vara tydligt för alla och envar. Idébiografi kallar författaren sin bok bo%cc%88rjlindskarin-hom Rosa Luxemburg. Elisabeth Åstrand hade egentligen tänkt skriva en helt annan bok, men upptäckte under researchen att året 1947 var ett mycket betydelsefullt år som fick återverkningar långt fram i tiden. Tidningsläggen fick liv och Elisabeth Åstrand berättar att hon också hittade uppgifter i en bok av Stieg Larsson. Researchen är densamma för journalister och historiker av facket, sade hon. Efter pausen var det dags för det rutinerade paret Cilla och Rolf Börjlind. De har gått ifrån att skriva filmmanus till att skriva spänningsromaner om den unga polisaspiranten Olivia Rönning och den avdankade f. d. polisen Tom Stilton. Ett filmmanus består till 95 % dialog, sade Rolf Börjlind vars skrivande började med poesi. Sist ut var Karin Hjulström som  berättade om sin romanserie om journalistpraktikanten Frida Fors i en liten by i Småland. Hon läste också en bit ur den senaste boken Kärlek sökes, där Frida Fors hunnit bli 40 och ensamstående tvåbarnsmor. Den lyckade dagen kröntes lämpligt nog med dragning i boklotteriet.

 

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier