Julläsning

hulden-lars-mellan-jul-och-ragnaro%cc%88k-600x926Redan i september hade hon hela julen fryst.
Nu har jag julen fryst, sa hon.
Nu är den i frysen, bara att ta fram.
Barnen greps av stort intresse
för den vita köksmöbeln,
med andakt närmade de sig
och berörde den hastigt med handen
och sprang så bort,
skrattande och jublande.
När julaftonsdagen kom
tinade hon upp deras jul.
Och så var den över.

Lars Huldén, Mellan jul och ragnarök

kerstin-ekman-springka%cc%88llan-164-pix ”Allt detta (putsande) måste göras i god tid före julstädningen så att hon hann lägga lutfisken i blöt, baka julkakorna och klenäterna och stoppa köttkorv.
Sen städade hon och bytte hyllbårder och gardiner och dukar och sedan var det tid att lägga in sill och pressylta och lägga skinkan i blöt och baka vetebröd. Sen brukade hon i allmänhet inte minnas mer och hon kvicknade till igen när julskinkan började se urgröpt ut och det var bara lök och morotsbitar kvar i burken med glasmästarsill för då var det januari.”

Ur Springkällan av Kerstin Ekman

tomten-ar-vakenTomten är vaken av Astrid Lindgren och Kitty Crowther. En liten fin poetisk bok att läsa högt för barn från ca tre år. Tomten är en gammal, gammal hustomte som ser om sina hus; gården, stallet. ladugården, hönshuset, fårstallet och kojan där bästa vännen, Karo, bor. Gården ligger ensligt i skogen där den alltid legat. Ingen vet riktigt vem som byggde den. Natten är gnistrande kall. Månen skiner och ingen är vaken mera än tomten som gör små, små spår i snön. Uppe på höskullen där tomten har sitt bo väntar katten på mjölk och sällskap. Tomten är vaken fångar barnens uppmärksamhet med sin mycket speciella stämning. Den har något tidlöst över sig.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier