Läshögen

Just nu är jag fullständigt uppslukad av Kriget har ingen kvinnligt ansikte av 2015 års nobelpristagare i litteratur, Svetlana Aleksijevitj. Den är så bra och så otroligt lärorik. Och en möter så många olika människor med unika erfarenheter av kriget. På samma gång läser jag Anna Larsdotters nya bok om Kvinnor i strid, Det blir lite slaomläsning, faktiskt. I vissa lägen redovisas liknande erfarenheter. Ibland förekommer samma namn. Metoderna är fullständigt olika, men de två böckerna har mycket gemensamt. Kvinnor som deltar i krig är inga riktiga kvinnor. De är inte soldater heller. Egentligen ska kvinnor stanna i hemmet och vara mödrar och fästmör. Krig är för män. Men under andra världskriget blev det vanligt med kvinnor i strid; i alla positionerna. Medaljregnet blev inte lika ymnigt som när det gällde männen. Särskilt de ryska kvinnorna som fostrats till sovjetmänniskor trogna fosterlandet och den kommunistiska idén var angelägna om att verkligen uträtta något vid fronten. Att dö räckte inte. Unga flickor i 16 – 17 – årsåldern tjatade sig till att få komma till fronten. Mammorna grät. Flickorna blev avklippta sina långa flätor rakt av och fick gå i stövlar storlek 41 även om det egna skonumret var 35. Författaren vet att hon egentligen intervjuar två kvinnor; en som hon var före kriget och en efter. Ingen har tidigare lyssnat till deras berättelser så nu väller det fram inför Svetlana Aleksijevitj och hennes bandspelare. På samma gång sprutar nya böcker över mig enligt den välkända ketchupmetoden: Väntar gör Riktiga Elsie av sympatiska Elsie Johansson; Lucie Whitehouse, Nära dig – psykologisk thriller om vännerna Rowan och Marianne  som inte haft kontakt på 10 år. Marianne är orolig för något och plötsligt har hon fallit ner ifrån ett hustak…Charlotte Brontë, Professorn; i nyöversättning från Modernista; Änkan av Fiona Barton som jag sett som reselektyr under den senare tidens flygresor;  Emma av Charlotte Brontë utgiven av Novellix; Den japanske älskaren av Isabelle Allende – får se hur mycket Japan det är i den; Louise Penny, Ett ohyggligt avslöjande. Kommissare Armand Gamache får åter reda ut orättfärdigheter begångna i Three Pines.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier