Senaste läsecirkelträffen

På senaste läsecirkelträffen diskuterade vi Begravd jätte av Kazuo Ishiguro. Författaren är japan, men familjen flyttade till England när han var sex år. Det är tio år sedan han kom med sin förra roman Never let me go; mycket läst och även filmad. Annars känner en honom mest som upphovsman till Återstoden av dagen som även den blev filmad med Anthony Hopkins som spelade huvudpersonen, den tillknäppte butlern Stevens. Emma Thompson spelar hushållerskan, miss Kenton, som Stevens hyser varma känslor för men aldrig kommer till skott. Begravd jätte får närmast betecknas som fantasy. Den tilldrar sig i England på 500 – talet. En drake har sänt en dimma över landet och människorna har tappat minnet. Britannier och saxare har kämpat om makten, men för tillfället är det glömt. Nu börjar jätten röra sig. Glimtar av minnen skymtar ; människor börjar erinra sig – med allt vad det kan innebära. Redan de första meningarna slår an en sagoton. Cirkeldeltagarnas meningar gick vitt isär. Någon tyckte – i likhet med författarens hustru – att manuset borde bränts. En annan hade haft en läsupplevelse. Några tyckte att boken var svår att komma in i; någon annan tyckte att den var tråkig. Men de olika meningarna gav naturligtvis upphov till livliga diskussioner, vilket ju också är avsikten med en läsecirkel. Det enda alla var överens om var att bokens omslag är vackert; både den inbundna utgåvans och pocketbokens . Nästa gång träffas vi den 29 mars och då är det Gilead av Marilynne Robinson som ska avhandlas.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier