På och omkring Internationella kvinnodagen

Inom loppet av ungefär en vecka har jag hört berättas om kvinnor  av kvinnor vid tre olika tillfällen. 1 mars var professorn i nordiska språk, Merete Mazzarella, på blixtvisit här ifrån Helsingfors. Hennes uppdrag var att berätta om Fredrika Charlotta Runeberg. Det gjorde hon med bravur. Merete Mazzarella har skrivit en mycket gedigen bok med titeln Fredrika Charlotta född Tengström. En nationalskalds hustru. Som vanligt berättade hon ledigt, humoristiskt och medryckande. En liten stund ägnade hon också åt sin sprillans nya bok, Om livets mening. Det skall vara en Merete Mazzarella till att ta sig an ett sådant ämne! 7/3 var det dags för Anna Larsdotter att berätta om sin mycket uppmärksammade bok Kvinnor i strid. Kvinnor har ju alltid funnits med i krig, men de fick verkligenkämpa för att få delta i själva striden. Anna Larsdotter tog exempel från olika tider och olika krig ända fram till våra dagar. Ännu är det inte helt oproblematiskt med kvinnor på manliga områden. Återstår att se hur det blir med den allmänna könsneutrala värnplikten.  På själva internationella kvinnodagen, 8 mars, var det Yvonne Hirdmans dag. Yvonne Hirdman är professor i historia. Hon berättade om tre kvinnor som hon skrivit böcker om. Det tänkande hjärtat handlar om Alva Myrdal. Författaren berättade om lyckan över de 46 lådor med brev mellan makarna Myrdal som blev offentliga just när hon tänkte skriva en bok om dem. Det tog naturligtvis år att gå igenom dem. Den röda grevinnan har många läst. Den handlar om Yvonne Hirdmans egen mor, Charlotte Hirdman, som det visade sig att hon inte känt närmare till. Det var en äventyrlig kvinna som rörde sig i Europa – inte minst Berlin – på 20 – och 30 – talen. Sedan var Yvonne Hirdman framme vid sig själv. Medan jag var ung heter den boken, som mycket handlar om kvinnorörelsen på 60 -talet och arbetet med Grupp 8. Det var en givande vecka skulle en kunna säga utan minsta överdrift.

 

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier