Rapport från IRL – cirkeln

Nu har vi diskuterat Gilead av den amerikanska nobelpriskandidaten Marilynne Robinson. Pulitzerpriset har hon redan fått för den här boken plus en hel massa andra priser för denna och sina andra tre romaner Systrar, Hemma och Lila. Vi var tolv stycken för kvällen och diskussionens vågor gick höga. Några mellanlägen fanns inte. De som gillat hade gillat jättemycket. De som inte gillat hade verkligen inte gillat. Gilead kräver tid och eftertanke av sin läsare. Och gärna också en del googlande. Gilead tilldrar sig i Iowa. Gilead är i själva verket en fiktiv landsortshåla där den älskvärde 67 – årige prästen John Ames bestämmer sig för att skriva ett brev till sin lille sjuårige son som han inser snart kommer att vara faderlös. John Ames har hjärtbesvär. Brevet växer ut till något dagboksliknande med släkthistoria och religionsfilosofiska resonemang. John Ames älskar livet och de små vardagliga tingen. Han vill verkligen inte vara gammal och han vill inte vara död. John Ames bäste vän pastor Boughton är också ganska förtjusande. Han har en fru och en massa barn. Han är yngre än John Ames men ännu skröpligare. De tillhör inte samma religiösa rörelse, men det stör dem inte. John Ames är kongregationalist liksom Marilynne Robinson, som för övrigt blev hedersdoktor vid teologiska fakulteten i Lund 2016.  Gilead är en fantastisk roman ska ska avnjutas långsamt.

Nästa gång diskuterar vi Det nionde brevet av Catrin Ormestad

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier