Påskekrim

Vart tar tiden vägen? Plötsligt är vi en bit in i april. Här i London ser det ut som om vi var en bit in i maj. Och varmt är det. Men – det är hög tid för påskekrim. Det är faktiskt en idé som vi lånat av norrmännen; att läsa deckare på påsken. I år har jag gjort upp en lista över deckare som jag tror lite extra på och som jag vill läsa. Jag inser att jag inte hinner läsa varken alla eller hälften under påsken, men listan finns ju kvar även efter påsk Nevada Barr är ett författarnamn jag träffat på lite varstans på senare tid. Hon är född i Nevada och uppvuxen i Kalifornien. Hennes huvudkaraktär heter Anna Pigeon. Nevada Barr fick iden till sina deckare när hon arbetade som parkvakt i en nationalpark. Hennes deckare tilldrar sig i olika nationalparker. Peter Swanson, The kind worth killing har jag faktiskt framför mig och enligt vanligtvis välunderrättad källa är den väldigt bra. Jag har läst ett par sidor och kastades direkt in i business class longue på Heathrow Airport. ”Smart. Addictive.” säger man i The Guardian.  Qiu Xiaolong är en engelskspråkig kinesisk deckarförfattare, översättare och poet. Hans förebilder är Maj Sjöwall och Per Wahlöö.  Sitt internationella genomslag fick Qiu Xiaolong med serien om den poesiskrivande poliskommissarien Chen Cao. Hans kriminalromaner ger en levande bild av dagens Kina där marknadskrafterna får allt större spelrum medan korruptionen frodas i det styrande kommunistpartiets högre skikt. Här kommer jag att tänka på ett omläsningsprojekt. Den holländske sinologen Robert van Gulik studerade bland annat kinesiskt rättsväsende och översatte en gammal kriminalroman, som inspirerade honom att skriva egna deckarromaner med domare Dee som protagonist.  van Guliks första historiska deckare är De kinesiska labyrintmorden. Den kom först ut i Japan och blev sedan översatt till kinesiska och utgiven av en förläggare i Singapore. Van Gulik blev sedan ambassadör i Japan. Cardinal heter en TV -serie som jag just upptäckt tack vare en annan bokbloggare. Den baseras på den kanadensiske författaren Giles Blunts thrillerserie med John Cardinal som protagonist. Giles Blunt är född i Ontario och hans romaner tilldrar sig också där. Det är kallt, snöigt och isigt i det fiktiva Algonquin Bay där de flesta av Giles Blunts böcker tilldrar sig. John Cardinal är en sympatisk man med en vacker, bräcklig hustru som han älskar över allt annat. Jag är mycket förtjust i den här serien och hoppas att man valt rätt skådespelare att gestalta John Cardinal. Glad Påsk!

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier