Världsbokdagen 2017

Påsken kom och påsken gick. Påskekrimet, det vill säga Peter Swansons The kind worth killing, lästes och faktiskt ett par andra titlar till. The Kind worth killing var oavbrutet spännande och överraskande från början till sista meningen. Huset på St Pauls gata av Lise Tremblay är en liten fin roman på ca 100 sidor som bygger på författarens egna upplevelser med en psykiskt störd våldsam mor och en far som löste problemen med: ”Inte ett ord till din mor”. Nu har fadern dött och moderns vansinne blommar ut för fullt. Lise Tremblay tar farväl av sina föräldrar och sin uppväxt. ”Förföljd av den tragedin blev jag författare”, skriver hon. Språket är naket och avskalat och stämmer väl överens med innehållet. Utöver denna läste jag en e-bok på telefonen (vilket jag i princip betraktat som omöjligt), men nejdå, det gick utmärkt. Blybröllop av Sara Paborn  lästes i ett nafs. Den handlar om bibliotekarien Irene, som är gift med energitjuven Horst, som effektivt dödar all entusiasm och aldrig vill någonting. Irene börjar bli trött på det där och när hon hittar  sådana där blytyngder som en hade för att hålla gardinerna på plats förr i tiden får hon en idé… Blybröllop är en rolig bok med allvarliga undertoner. Irenes upplevelser på arbetsplatsen formuleras med uppdämd vrede.  Nu läser jag Det nionde brevet av Catrin Ormestad till onsdagens diskussion i IRL – cirkeln. Jag säger ingenting ännu. Som mitt eget firande av Världsbokdagen har jag idag påbörjat omläsning av Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf.  Under gymnasietiden hade jag en period av idogt Selma Lagerlöf – läsande. Efter det har jag nog endast läst om trilogin om Charlotte Löwensköld. I dagens Babel meddelade den ständige sekreteraren Sara Danius att både SAOL (svenska akademiens ordlista) och SAOB (Svenska akademiens ordbok) finns som appar

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier