Duktiga debutanter

Jag har en känsla av att det kommer ut fler och fler böcker av debutanter som verkar behärska språket och skrivkonsten redan ifrån början. Eventuellt kan det bero på författarskolorna. Bibliotekarien Erika Olofsson Liljedahl har i varje fall gått på Lunds författarskola innan hon skrev Någonstans brister himlen. Det är en berättelse ifrån 1920-talet och den tilldrar sig i Bohuslän. Huvudperson är den trettonårige Elis. När hans älskade storasyster Signe plötsligt försvinner ifrån hemmet efter ett gräl med den hetlevrade fadern utan att så mycket som säga adjö till Elis vänds tillvaron upp – och – ner för honom. Elis beger sig ut i världen för att söka upp henne. Han hamnar i Höganäs där en del av romanen kommer att utspela sig. Elis möter en främmande verklighet och växer till på alla plan. Detta är en familjehistoria och en utvecklingsroman. Den är vackert och varsamt skriven. Författaren är väl förtrogen med de miljöer hon beskriver. Trots att den behandlar helt vanliga liv har Någonstans brister himlen ett driv som gör att en måste vidare hela tiden. Förlag: Historiska Media

En annan debutant är Tommi Kinnunen ifrån Finland. Hans debut Där vägarna möts har höjts till skyarna i hemlandet. Det är en släktkrönika som tar sin början i tidigt 1900 – tal och sträcker fram till 1996. Barnmorskan Maria bosätter sig i norra Finland tillsammans med dottern Lahja och stöter sig omedelbart med de lokala jordemödrarna som inte tycker sig ha något att lära sig av en ung oerfaren kvinna. Men de får veta annat. Maria tar plats bokstavligen och bildligen. Hon blir en kraft att räkna med i trakten. Dottern Lahja är mer problematisk. Hon är en sträng mor och sedermera farmor. Hennes vackre man Onni är skötsam och nykter, men ändå fattas det någonting. Lahjas svärdotter Kaarina berättar sin del av släkthistorien och är också den som till slut avslöjar familjehemligheten. Detta är finsk historia genom tre generationer kvinnor. Där vägarna möts finns redan som pocket. Fortsättningen, Ljuset bakom ögonen, kom ut i februari 2017. I december kommer den som pocket. Norstedts förlag.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier