Din stund på jorden

På vårens sista läsecirkelträff talade vi om Din stund på jorden av Vilhelm Moberg. Den 64 – årige Albert Karlsson sitter i Laguna Beach i närheten av San Fransisco på ett hotellrum och ser tillbaka på sitt liv. Stilla havet har han i det ena väderstrecket och den livligt trafikerade gatan i det andra. Albert tycker sig sitta på det smala näset däremellan. Han har varit gift två gånger och har två söner. Modern till de två sönerna har han ingen kontakt med, men Annie, den andra hustrun, skriver  flitigt. Albert Karlsson anser sig ha misslyckats med det mesta. Det sista var en apelsinodling som han sålde. Nu börjar pengarna tryta. Han borde blivit lycklig över den mäklarplats han erbjuds av en god vän, men han vet inte om det är lönt. Kanske står världens undergång för dörren. Business as usual in i kaklet, tycker hans kvinnliga vän. Vi tyckte att Albert K var lite väl uppgiven för att bara vara 64 år. Några menar till och med att han är suicidal. Men en måste nog ta världssituationen i beaktande. Kärnvapenkrig hotade verkligen och Koreakrisen var under uppsegling. Albert Karlsson väntar brev från sin son, Albert, men blir besviken varje dag. Tre gånger har han varit på återbesök i Sverige, sista gången 1962. Han konstaterar att inte inte hör hemma någonstans längre. Och han förvånar sig över amerikaniseringen av hemlandet. Tre söner hade hans familj mist i mycket tidig ålder. Men det stora allt överskuggande traumat i Alberts liv är den äldre brodern, Sigrids, alltför tidiga bortgång. Han var pacifist, men lät sig övertalas till militär utbildning. När han upptäckte att utbildningen framför allt gick ut på att lära sig döda protesterade han på det enda sättet han kunde och det kostade honom livet. Albert var ensam kvar och han gav sig  av till faderns stora sorg. Enbusken står som en symbol för den småländska hembygden och Albert minns bäcken där han och Sigrid fiskade. Sigfrid var den som betonade vikten av att ta vara på sin stund på jorden, sitt enda liv. Romanen är en moralitet om ansvar och följderna av de val vi gör. Antimilitarismen är tydlig. Språket är väldigt vackert, tyckte vi alla. På en skala mellan 1 och 5 fick Din stund på jorden allra flest femmor. Romanen har nyligen kommit ut i en fin pocketutgåva med ett vackert omslag som förtjänar att studeras närmare.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier