Höstläsning, forts.

Nu fortsätter jag att spana in vilka böcker jag skulle vilja läsa i höst. I Vi läser 2017: 4 hittade jag en mycket intressant artikel om den svenskättade amerikanska författaren Maggie Nelson. Hon kommer ut med en bok med titeln Blått i oktober på Modernista. Hon trodde att den skulle handla om älsklingsfärgen blå, men det blev något helt annat. Det blev en bok om sorgen över en havererad relation och om en god vän i kris uppdelad i 240 korta stycken.  Magiska julsagor är titeln på Jeanette Wintersons bok  som kommer ut på Wahlström och Widstrands förlag i november. 12 historier och 12 rätter.  I slutet av augusti kommer Den underjordiska järnvägen,  en roman om en ung slavflicka på en bomullsplantage i Georgia. 16 – åriga Cora rymmer och jagas  av den hänsynslöse slavjägaren Ridgeway. Colson Whitehead heter författaren.  Albert Bonniers förlag. Ester Roxbergs debut, Min pappa Ann – Christine, blev mycket uppmärksammad. I september kommer hennes roman Barnvagnsblues, som inte helt oväntat handlar om en småbarnsmamma som vankar omkring i Stockholm med barnvagnen i trettio graders värme.  W&W. En ny bok av Louise Penny är svår att stå emot. En ljusets lek heter höstens titel, som kommer ut på Modernista i november. Den charmerande kommissarien Gamache löser de mest intrikata problem.  På Appell förlag kommer  i oktober Hemma hos Tolstoj. Nordiska möten i liv och dikt av Ben Hellman. Han har samlat ihop brev och reseberättelser av nordiska resenärer som träffat Tolstoj, som var mycket intresserad av nordisk litteratur. Här möter man också kända gestalter ur de stora romanerna.  En del av Henry David Thoreaus Dagböcker ges ut på Natur och Kultur i oktober. Jag älskade hans Walden och ska gärna ta del av dagböckerna. Laetita Colombani har skrivit Flätan, en roman som handlar om tre kvinnor, tre liv och tre kontinenter vars  öden kommer  att beröra varandra. Sekwa förlag; oktober.  Norska Monica Isakstuen fick Bragepriset (norska motsvarigheten till Augustpriset) 2016 för den mörka, poetiska romanen Var snäll mot djuren som kommer på svenska i september på Brombergs förlag. Ingenstans att vila sitt huvud av François Frenkel, en polskjudisk kvinna som öppnade en bokhandel, Bokens hus, i Berlin 1921. De första åren var lyckliga men sedan mörknade horisonten och 1939 måste hon fly till Frankrike. Efter ockupationen fick hon hålla  hon sig gömd till 1943 då hon lyckades fly till Schweiz, där hon genast skrev ner sina upplevelser. 1945 kom boken ut i Genève. I november kommer den ut  på svenska på Elisabeth Grate förlag och med ett förord av Patrick Modiano, 2014 års nobelpristagare i litteratur.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier