Läst i sommar

Hur vädret än är är alltid sommaren för kort. Nu känns hösten alldeles tydligt i luften även om träden fortfarande är väldigt gröna. Jag väntar på den höga klara septemberluften. I vilket fall som helst har det blivit en del läst i sommar. Jag har naturligtvis läst 734 sidor sommarbok, Ett litet liv, av Hanya Yanagihara. Något lite trög i starten, men sedan läste den sig själv. Den diskuteras i IRL – cirkeln imorgon. F. d. tecknaren Lena Ackebo har kommit med en fristående fortsättning på  förra årets roman, Världens vackraste man. Kära Barbro heter den nya romanen. I Världens vackraste man följer en de  evigt grälande systrarna Barbro och Mona som är på charterresa till Mallorca. Barbro är välbeställd hemmafru med fyra barn; Mona är pensionerad barnlös lärare med en genomtråkig man. I Kära Barbro följer en huvudsakligen Barbro. Boken slutar med en cliffhanger och därmed förstår en att fortsättning följer. Två deckare om Ruth Galloway, rättsarkeolog i Norfolk, har jag hunnit med också, nämligen Kvinna i blått och Dolt i mörker; nr 8 och 9 i serien om Ruth Galloway. Författaren Elly Griffiths har verkligen lyckats med den här serien, som är mycket engelsk. Inte nog med att det är spännande läsning. En följer ock så de olika personernas utveckling. Särskilt intressant är Ruth Galloways relation (eller icke – relation) med den bistre kriminalkommissarien Harry Nelson med vilken hon har den sexåriga dottern Kate som nu blivit en minitonåring. Nelsons otroligt vackra fru, Michelle, visar sig inte vara riktigt att lita på och inte Nelsons påläggskalv heller. Halvtidsdruiden Cathbad i sina fotsida kläder visar sig vara en tillgång i Ruths liv. Ruth bor ensligt vid saltängarna som föregår havet. En ganska kuslig miljö enligt min mening. Ofta får en också med sig något av kulturhistoriskt värde när en läser de här romanerna. Klassiker hör sommaren till. I sommar blev det Den goda jorden av 1938 års nobelpristagare i litteratur, Pearl Buck. Den goda jorden skildrar en bondes och hans hustrus slit med jorden från det att de gifter sig tills dess att sönerna tar över det föräldrarna arbetat ihop – och det var inte lite. Pearl Buck bodde i Kina och var väl förtrogen med kinesiskt liv. Hur det gick sedan kan en läsa – och förfasa sig över – i Sönerna och Wang Lungs barnbarn.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier