Läsecirkeln IRL

Nu har vi avverkat näst sista läsecirkelboken för terminen; Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Författaren skulle fyllt 100 år i år. För många av oss var det omläsning av Mina drömmars stad. I likhet med mig var det också många som hade glömt hur bra den är.  I första hand följer en den unge Henning Nilsson som kommer till den stora staden Stockholm för att söka lyckan. Han möter en hård verklighet, bostadsbrist, smuts och fattigdom. Henning träffar på dalfolk som varit säsongsarbetare i Stockholm tidigare och har möjlighet att hjälpa honom till ett arbete. Henning får dela ett eländigt rum tillsammans med ett par av hyresvärdens barn, några textilarbeterskor och några ganska råa arbetare. När Henning möter Lotten vet han direkt att han funnit en bra livskamrat. De gifter sig och delar ett hus på Söders höjder med Hennings kamrat Tummen och hans flickvän. Tummen har ett oförbränneligt humör; han tror på en revolution och bättre villkor för arbetare. Romanen är en fantastisk skildring av Stockholms historia och kulturhistoria. En möter kända människor som levde under den tid boken behandlar, det vill säga 1860 – 1880, byggnader, företag, yrkeskategorier och annat som inte finns längre. Mina drömmars stad engagerar mycket och om en vill fortsätta finns det ytterligare fyra romaner i Stad – serien: Barn av sin stad !880 – 1900), Minns du den stad (1900 – 1925) , Stad i världen (1945 – 1968).

På Lucia – dagen diskuterar vi årets sista cirkelbok Blodsbunden av Augustin Erba

 

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier