Insjöar

Insjöar – där sagan möter verkligheten av fotografen Tobias Dahlin är en underbart vacker fotobok som lockar mig som vuxit upp omgiven av skogssjöar. Tobias Dahlin ägnar sig främst åt sjöar i Västergötland och Halland men ägnar också ett kapitel åt Vättern. Han följer årstiderna från vår till vinter och börjar med grodorna på våren. Gäddan porträtteras ordentligt liksom abborren som är Sveriges mesta fisk; lynnig och vacker. Men det döljer sig  en massa annat liv under vattenytan liksom gamla stubbar, ekor och näckrosstjälkar. I Svartedalen finns en vacker sjö som är medelhavsblå och som kallas referenssjö. Den har aldrig kalkats mot försurning och innehåller därför ingen fisk. Men det finns desto mera av vattenlevande skalbaggar, trollsländelarver och vattenspindlar. Bildmaterialet i Insjöar är bedövande vackert  – utom bilden på den stackars abborren som är så bemängd av parasiter att den snart kommer att vara död. Den här förtrollade världen är en utvidgning av den som en såg som barn när en låg på en brygga och kikade ner emellan spjälorna.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier