Arbetarlitteratur på 1 maj

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Den har firats sedan slutet av 1890 – talet. Det kan vara på sin plats att minnas några svenska arbetarförfattare. Vi har ju några klassiker som Harry Martinson med Nässlorna blomma, Moa Martinson med serien som börjar med Mor gifter sig. Per Anders Fogelströms stockholmsserie som börjar med Barn av sin stad är älskad av många. Ivar Lo – Johanssons roman Bara en mor är en personlig favorit. Den handlar om den unga statarflickan Maria, eller Rya – Rya, som hon kom att kallas och hela hennes kvinnoliv. Hon älskade en man som gifte sig med en annan. Maria struntar i vad som händer med henne och gifter sig med Henrik, som  är en fattig statare som skryter och skrävlar utan att duga mycket till. Det är Rya – Rya som får se till att alla barnen är hela och rena och har mat på bordet. En fantastisk tids- och kvinnoskildring från statartiden. Den filmades också med den vackra underbara Eva Dahlbeck i rollen som Rya – Rya. Maja Ekelöfs roman, Rapport från en skurhink väckte berättigat uppseende när den kom ut 1970. Den bygger på hennes dagboksanteckningar från sent 60 – tal. På senare tid finns Marie Hermansons roman Skymningslandet som berättar om Martina, 22, som är timanställd hotellstäderska.  Jenny Wrangborg föddes i Kristianstad 1984 och har skrivit boken Kallskänken. Livet som långtradarchaufför beskrivs i novellerna i Truck stop av David Ericsson. De många milen bakom ratten, mellanhavandena med åkarna och det tunga arbetet med att lasta och lossa. Kamratskapet med andra chaufförer betyder mycket och man överger inte en kompis i trångmål. Susanna Alakoskis Svinalängorna ska inte förglömmas; varken romanen eller filmen.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier