Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar

Föreningen Arbetarskrivares elfte antologi, Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar, innehåller prosa, poesi och serier. 44 skribenter och tecknare och 42 bidrag. Redaktörer är författarna Anna Jörgensdotter och Henrik Johansson. Initiativtagare till föreningen är Bernt – Olov Andersson, heltidsförfattare sedan fyrtio år. Den osynliga nåden är hans biografi, publicerad 2018. Henrik Bromander är ett annat känt namn. Han bor i Malmö och är författare, dramatiker och serietecknare. Mats Källblad är serietecknare, musiker och låtskrivare. Han är född 1969 och är uppvuxen i skogen utanför Osby ”bland höns och skrotbilar.” Jenny Wrangborg, poet och kallskänka, har kommit ut med två egna diktsamlingar och är redaktör för antologin Lösa förbindelser – om kampen för fasta förhållanden i handeln. Vi möter människor som arbetar inom hemtjänsten, vården, järnvägen; här finns läkare, brevbärare, bibliotekarier, lärare, fabriksarbetare, musiker, och journalister. Marie Hållander har skrivit  boken Tjänster i hemmet, om att arbeta i hemtjänsten. Jag brukar tycka att antologier har en tendens att spreta åt alla håll och att en ibland undrar över varför vissa bidrag tagits med. Vid en första läsning slås jag av det motsatta. Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar är en ovanligt jämn antologi. Det är intressant att läsa om alla dessa erfarenheter av svenskt arbetsliv. Dessutom tycker jag att antologins omslag är smakfullt. Det är gjort av Carola Ankarborg. Föreningen Arbetarskrivare bildades 1990 och har nu ca 400 medlemmar. Föreningen ger ut kvartalstidskriften Klass och vartannat år kommer en antologi.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier