Höstens böcker. Svensk bokhandel 2018:12

Nu är Svensk bokhandels höstkatalog kommen. En kan låna den under 7 sju dagar ifrån biblioteket. Vid en första okulärbesiktning kan det konstateras att det är många mindre nyare förlag med; att en del förlag visar en sida fullproppad med böcker och hänvisar till nätet eller beställning av tryckt katalog. På så vis blir ju höstkatalogen något tunnare än vanligt, men det räcker till ändå. Som vanligt presenteras debutanterna. De är 99 till antalet. Och som vanligt hittar jag direkt en massa böcker som behöver läsas. På Langenskölds förlag kommer den första biografin om Karin Månsdotter, den enkla bondflickan som blev kung Erik XIV:s hustru.  Ungerska Magda Szabo, Izas ballad kommer ut på Nilssons förlag liksom landsmannen Frigyes Karinthys bok En resa runt min hjässa. Om att drabbas av en hjärntumör. Martin Ingvar har skrivit efterord. Äkta makarna Birgitta von Otter och Kjell – Olof Feldt har skrivit var sin roman som kommer ut på Fullmånens förlag. Agneta Grahn och döden av Birgitta von Otter handlar om en sjuttioårig kvinna som är änka och har barn och barnbarn boende i Australien. Hon har en stark vilja att leva och fruktar döden men inser livets ändlighet. Kjell – Olof Feldts roman, Dubbelliv, handlar om en brottsling och en aktad medborgare som är företagare. I båda skepnaderna strävar protagonisten efter att folk ska vara beroende av honom och inte han av dem. Berlin Babylon är titeln på en roman av Volker Kutscher. Redan i höst kommer den som TV – serie. Kriminalinspektör Gereon Rath ska utreda ett fall som leder honom djupt in i Berlins undre värld där ”kokainet flödar, prostitutionen grasserar och skumma politiker smider sina mörka ränker.”  Delai Sindy är debutant. Yasidiska flickorna heter hennes bok om de fyra åren hon tillbringat i Irak med att samtala med och på annat sätt stödja unga flickor och kvinnor som lyckats fly IS. Den här boken kommer inte ut förrän i december. 2017 avled Birgitta Börjesson, en för de flesta helt okänd kvinna. Hennes syster, den kända journalisten Elisabet Höglund har skrivit en bok med titeln Skulden jag bär. Två systrar – två världar. Medan författaren själv levde ett liv som känd person hade hennes syster ett liv kantat av tragedier och sjukdomar. Hur kan det bli så olika för två systrar med samma föräldrar uppvuxna i samma miljö? Äntligen kommer Nattfjärilen, en roman av Katja Kettu, som annonserades redan förra året. Hennes förra roman, Barnmorskan, är en grym historia som tilldrog sig under det s. k. Lapplandskriget i början av 40 – talet. Sara Stridsbergs nya roman har titeln Kärlekens Antarktis. AB. Den kommer ut i augusti och får recenseras först i september. Fredrik Sjöberg som brukar skriva essäer om djur och natur kommer med en memoar med titeln Mamma är galen och pappa är full. På Bookmark kommer en bok av charmtrollen (ja, jag är kraftigt påverkad av barnbarnen) Samir & Viktor; Samir Badran och Viktor Frisk. Allt har inte varit en dans på rosor. Kråkornas herre heter Ngugi wa Thiongos nya roman med ett vackert omslag som kommer ut på Modernista i november.  Jobs keramik och textil heter en bok som är skriven av Hedvig Hedqvist och Christina Mattsson. Votum och Gullers förlag.  Fler höstböcker tipsas om vid senare tillfälle.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier