Höstens böcker fortsättning

Medan VM i fotboll rasar som värst och en obarmhärtig sol bränner gräsmattan gul passar jag på att dra ner persiennerna och öppna för tvärdrag och fördjupar mig i höstutgivningen igen. IRL – läsecirkeln läste Väggen av Marlene Haushofer och gav den allra högsta betyg. I september kommer det ut en samling med 18 noveller av henne på Celanders förlag. Det känns som något att bevaka. På Atrium förlag kommer en novellsamling av Alfhild Agrell med ett förord av Ebba Witt – Brattström. Bara det gör ju att en vill läsa. Den beräknas komma ut i oktober. Mörk labyrint av Nevada Barr kommer ut i oktober på Hoodoo förlag. Hennes protagonist Anna Pigeon rör sig alltid i olika nationalparker. Den här gången befinner hon sig i grottorna i nationalparken Carlsbad Caverns i sydöstra New Mexiko. En kollega till henne är skadad och hon ber att Anna ska komma. Anna gillar inte mörker och trånga utrymmen framför allt inte på samma gång. Fatemeh Khavari kommer ifrån Afghanistan. Hon är muslim och tillhör hazarerna som förföljs i Afghanistan. Jag stannar till slutet heter hennes bok som har kommit ut redan. I den bästsäljande boken Flyga drake har författaren Khaled Hosseini skrivit mycket om hazarerna. Han beskriver bland annat att man ofta ser ner på hazarer och behandlar dem illa i Afghanistan. Oftast kunde de endast få arbete som tjänare och man ansåg att de var ”smutsiga”. På Historiska Media hittar jag till min förtjusning en ungdomsvän, Ingrid Pärletun, som har skrivit en biografi om Lydia Wahlström. LW:s föräldrar hade önskat sig en pojke med de fick en flicka som var helt främmande för de gängse kvinnoidealen. Fadern var präst och dottern blir högeligen förvånad när hon upptäcker att hon inte får bli präst. Hon kommer att bli förkämpe för kvinnlig rösträtt och andra ämnen som rörde kvinnor och politik. I oktober kommer den historiska romanen Pachinko av Min Jin Lee från Sydkorea. Den handlar om fyra generationer i en familj och en exiltillvaro i Japan. Ghachar Ghochar är en klassisk historia om rikedom och moralisk undergång. Det är också berättelsen om ett arrangerat äktenskaps haveri. Man talar om den finaste indiska romanen som skrivits på länge och författaren Vivek Shanbhag liknas vid Anton Tjechov. I oktober kommer den. Den sätter jag extra span på. Och äntligen! säger jag kommer det en ny roman av Tomas Bannerhed. Den kommer i september på Weylers förlag och har titeln Lugnet. Ingen har väl glömt hans debut Korparna? Äntligen en ny Marie NDiaye också. Hon är fransk författare och dramatiker och talas redan om i Nobelpris – sammanhang. Den nya romanen har titeln La cheffe och kommer ut på Natur och Kultur i oktober.  ”En hyllning till gastronomin som konstform” läser jag på Adlibris. Den fantastiske islänningen Jon Kalman Stefánssons nya roman kommer ut på Weylers förlag i oktober. Asta heter den. Och vilka förväntningar har en inte på den efter alla fina romaner han skrivit! Jag avslutar med japankännaren Monica Braws biografi om den svenska kosmopoliten, författaren och fredsaktivisten Edita Morris som skrev Hiroshimas blommor. Den har  filmats, gjorts till opera och översatts till 39 språk. Verkligen på tiden att hon fick en biograf! Jorden är vårt hem kommer ut på Gidlunds förlag i september.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier