Sedan sist

Och julen kom och julen gick. Adventsstjärnan och adventsstakarna ser malplacerade ut i morgonljuset. För att inte tala om den barrande, överbelastade julgranen. Den är liten och lagom och kläddes för första gången av barnbarnen själva. Jag vill städa ut, men maken vägrar. Ja. Men idag började en ny radioföljetong. De osynliga av Roy Jacobsen. Den fantastiske skådespelaren Peter Andersson läser. Jag är inte mycket för ljudböcker, men Peter Anderssons inläsning av Den döende detektiven (Leif GW) fick både maken och mig att sitta kvar i bilen efter det att vi nått vår destination. Boken var naturligtvis bra också. Roy Jacobsens bok är helt fantastisk. Månadens diktare i Dagens dikt är danska Inger Christensen.

Svensk Bokhandels Vårens böcker 2019 finns nu till utlån på biblioteket. Väldigt kort lånetid är det. Men det finns ett referensex att läsa på stället också. Vårens böcker förefaller mig tunnare än vanligt – till omfånget, alltså. Och jag känner inte igen chefredaktören heller. PeKå Englund heter han. Han är inte bra på matematik, avslöjar han.  Han hittar 84 debutanter men bara 79 debutböcker. En normalbegåvad läsare fattar genast hur det hänger ihop. PeKås ledare är hur som helst riktigt rolig och personlig. Så finns det ett intressant reportage som handlar om Otippade böcker i rampljuset. Det handlar om böcker som är som humlor. De flyger fastän de egentligen saknar kapacitet. Fyra otippade kioskvältare blev Agaat av Marlene van Niekerk; Ett litet liv av Hanya Yanagihara; Yahya Hassan av Yahya Hassan samt först och sist Expeditionen: En kärlekshistoria av Bea Uusma.  Jag råkar ha läst dem alla och håller helt med om de tre. Danske Yahya Hassans diktsamling sätter jag ett litet frågetecken för.                                                                                                                                                                                                                                                            I mitt förra inlägg nämnde jag en succébok av en japansk författare, Hideo Yokoyama, med titeln Sixtyfour. Nu ser jag att den kommer ut på svenska i mars och då heter den helt enkelt 64. Professor Micael Dahlén, mager som en sticka och med stort skägg och långt hår, är tillbaka med en bok om människan och hennes största intresse – träning. Starkt kul heter boken där en kan få lära sig att skapa rätt vanor, göra rödljussprint och Jesusarmhävningar. Kommer ut i april på förlaget Volante, om någon är intresserad. Den boken känns närmast som ett påhopp, tycker jag. Men jag ska så klart låna den. Jag ska också låna  Nitton            kvinnor. Berättelser om syriskt motstånd av Samar Yazbek.  Och jag vill också läsa Cannie Möllers nya roman Besökaren som sägs vara en fristående fortsättning på Lifterskan. Jag vill utfärda en klass 2 – varning för fristående fortsättningar. Vanligtvis är de inte så fristående som det sägs. ”Fristående” måste vara ett försäljningstrick. Jag håller just på med slutet på Historiska Medias serie Släkten. Än en gång vilseledd av det där med fristående har jag läst böckerna huller om buller. Del ett, Blandat blod, av Katarina Mazetti kommer att läsas sist; efter sista delen, Midsommarbrud, av Elisabeth Östnäs som jag håller på med nu. Inte bra. Men en oväntat intressant serie där jag repeterat svensk historia ifrån vikingatiden till 1400 – talet. Alla delarna har kvinnliga huvudpersoner och är skrivna av olika kvinnliga författare. Och som bredvidläsning har jag haft Dick Harrisons Sveriges historia 600 – 1350, Jarlens sekel, Stora döden m. fl. faktaböcker. Väldigt intressant att se hur väl de olika författarna lyckats levandegöra den tid de skildrar.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier