HBO-serier, radioprogram och läsning

Jag måste säga att True Detectives 1 med Matthew McConaughey och Woody Harrelsen som polispartners var helt lysande. Del 2 började trögt men efter några avsnitt tog den sig. Colin Farrell , Kelly Reilly och Vince Vaughan. Del 3 portioneras ut avsnitt för avsnitt och påminner mera om del 1.

Radioföljetongen är fortfarande De osynliga av Roy Jacobsen i eminent uppläsning av skådespelaren Peter Andersson. Vitt hav heter nästa del. Del tre har titeln Fartygets ögon och är alldeles nyutkommen på Norstedts förlag i översättning av Staffan Söderblom. Lundströms bokradio börjar på allvar kl 08.00 på lördag morgon. Tre lördagar bakå har det handlat om Harry Martinson. I SVt 1 pågår en filmatisering av Mannen under trappan av Marie Hermanson och med Jonas Karlsson i huvudrollen.

Porträttfoto av författaren och journalisten Samar Yazbek.Minns inte om jag tipsat om Michael Ondaatjes nya roman Lyktsken. Han är ju mest känd för Den engelske patienten. Den här romanen tilldrar sig i London. 15 april kommer Michael Ondaatje till Författarscenen på Malmö stadsbibliotek 19 – 20.

Den syriska författaren och journalisten Samar Yazbek är aktuell på svenska med ”Nitton kvinnor: berättelser om syriskt motstånd”. Där fokuserar hon på de tysta, eller tystade, aktörerna bakom revolutionen: kvinnorna. På Författarscenen samtalar Yazbek med Carsten Jensen. Samtalet tolkas från arabiska. Måndag 18 mars, klockan 19.00–20.30

Den oförlikneliga Aase Berg skriver både dikter, essäer och litteraturkritik. I vår kommer hon med en roman med det rara namnet Haggan.

En bok som jag längtar lite särskilt efter är New Forest av den begåvade danska författarinnan Josefine Klougart. Jag har sett boken i sinnevärlden och den är så vacker.  Den kommer ut under januari. Den har granar på snittet också.

Niels Fredrik Dahl har skrivit en roman som heter Mor om natten. En son finner flera år efter moderns död hennes nattbok där hon skrev om sina nattliga tankar, drömmar och depressioner. Han lär känna sin mor i efterhand.

Jag hoppas verkligen att ingen missat det fina nya programmet i SVT I med Fredrik Lindström. Helt lyriskt heter det och går på bästa sändningstid 21 – 22 på onsdagar. Kända musiker tar sig an dikter för det mesta av äldre författare och tonsätter dem. Fredrik Lindström berättar om författaren och och talar med musikerna och är ofta väldigt personlig i sitt förhållande till lyriken. Väldigt trevlig programserie som en bara kan hoppas får hänga med länge.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier