Ett hemligt liv

I måndags började en ny radioföljetong som verkar lovande. Ana Gil de Melo Nascimento läser debutromanen Nada där den  23 år gamla författarinnan Carmen Laforet skildrar en generationskonflikt. Carmen Laforets roman kom först ut 1945 och blev en omedelbar försäljningssuccé. 18 – åriga Andrea kommer till Barcelona för att studera vid universitetet. men livet på Calle Aruba hos släktingarna blir inte som hon tänkt sig. Nada har kallats en gotisk bildningsroman – och den börjar ganska spöklikt kan jag säga. Den skildrar en familj i förfall i ett krigsdrabbat Barcelona. Nada kommer ständigt ut i nya upplagor och är idag en av de mest översatta böckerna från spanska någonsin. 2017 kom den ut på svenska. Ge den en chans, vetja!

Så har Ett hemligt liv. Verner von Heidenstam och Kate Bang av Martin Kylhammar kommit ut. Det är ett gediget arbete på 646 sidor på fint papper, med breda marginaler och ett bra bildmaterial. Martin Kylhammar är vår tids främste kännare av Verner von Heidenstam och styrelseledamot i Stiftelsen Övralid. Han har använt sig av tidigare okänt material i form av massvis av kärleksbrev emellan Verner von Heidenstam och Kate Bang;  Kate Bangs dagböcker  som hon fört dagligen under tjugo år; rättegångsprotokoll; naziagenters infiltrationsrapporter och så vidare.  Till vardags är Martin Kylhammar professor vid Linköpings Universitet och innehar en gästprofessur vid Sorbonne.

 

*

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier