Bokrean

På tisdag 26/2 börjar bokrean. En reakatalog har det kommit i brevlådan. De andra får en leta efter på nätet. I stort sett är det samma titlar som erbjuds. Förvånansvärt nog är det fullständiga mängder titlar som kom ut 2018; både fack-  och skönlitteratur. Hur kul är det? Överraskningarna är få. Förr i tiden kunde bokhandlarna gräva i källarvalven och plocka fram dyrgripar som en inte var förberedd på. Och en behöver inte ens infinna sig i bokhandeln och allra minst okristligt tidigt på morgonen. Nej, beställa på nätet och få hemkört. Glädjande är i alla fall att det finns en hel del klassiker att välja på, som Selma Lagerlöfs svit om Mårbacka, Förnuft och känsla av Jane Austen, En förlorad värld av Evelyn Waugh, Godmorgon, midnatt! av Jean Rhys, den gåtfulla författaren som var tyst i många år och alla ant att hon var död. Men – plötsligt publicerar hon en roman! Gruppen, Mary McCarthys klassiker om ett gäng flickor i 30 – talets New York som kom i nyutgåva häromåret finns nu med på rean. Snyggt omslag har den också. Förra året kunde en köpa Tove Janssons Noveller i ett snyggt ex. I år kommer Romaner med matchande omslag. En novellsamling innehållande noveller av åtta ryska mästare för 79 kr låter frestande. Rebecca av Daphne du Maurier kan en få till samma pris. Akademibokhandeln erbjuder Noveller av Katherine Mansfield, Vågorna av Virginia Woolf, Edith Södergrans Samlade dikter, En fördämning mot Stilla Havet av Marguerite Duras och Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson. Men varför måste stackars Emma av Jane Austen få ett så fult omslag? Vem kunde tro att både Linnea Axelssons August – belönade Aednan skulle komma på rea med en gång? Eller Magnus Västerbro likaledes August – belönade Svälten? Mordet på kommendören del 1 av Haruki Murakami kostar 89 kr; Mannen i skogen av Jens Liljestrand kan en få för 149 kr som medlemsförmån i Akademibokhandeln. Zadie Smiths Swing time och Alex Schulmans bok om sin mormor, Bränn alla mina brev, kostar båda 79 kr. Koka björn av Mikael Niemi är jag lite sugen på liksom Baka med bönor av Lina Waldemarson; Fäder och söner av Ivan Turgenjev och Noveller av norrmannen Kjell Askildsen. Ebba Witt Brattströms båda böcker Kulturkvinnan och andra texter och Kulturmannen och andra texter vore inte fel att ha. Michelle Obamas, Min historia, och Leif G W Perssons självbiografi, Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv och Ett jävla solsken, Fatima Bremmers bok om Ester Blenda Nordström finns också att få på årets bokrea. Trädgårdsböcker och matböcker finns det som vanligt en uppsjö av. För att nu inte tala om deckare!  Men det speglar ju utgivningen.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier