Påskekrim

Det är nu väldigt många år sedan vi i Sverige tog upp den norska traditionen med påskekrim. Även om deckare och spänningslitteratur har fått stå tillbaka för mig under de senaste åren till förmån för en del annat så brukar jag utrusta mig med ett antal deckare inför varje påsk. På min telefon läser jag Ett ohyggligt avslöjande (2017) av den kanadensiska författaren Louise Penny. Hennes kriminalkommissarie, Armand Gamache, är så otroligt sympatisk. Han är klok och tappar inte humöret. Han är känd för sin skicklighet långt utanför staden Three pines i Quebec i Kanada. Louise Pennys allra senaste bok har kommit i år och den heter Det vackra mysteriet. Utmärkande för Louise Pennys böcker är vänlighet  och värme i kombination med grymhet och illvilja. Invånarna i Three pines är av ett speciellt slag. Det finns ett konstnärspar, ett par som driver en bistro; en fruktansvärt ilsken poet som heter Ruth Zardo och en bokhandlerska som heter Myrna.  Och så tänkte jag att jag äntligen skulle läsa något av Karin Slaughter så jag har lånat hem Den goda dottern. Charlotte är advokat med en familjetragedi i ryggsäcken. Nu blir hon inblandad i ett fall som återuppväcker de sorgliga minnena. Lite avvaktande är jag för Karin Slaughter lär vara ganska otäck. Emelie Schepp står sedan länge på min Att läsa – lista. 2016, 17,18 blev hon  årets deckarförfattare och det är ju fantastiskt. Broder Jakob är hennes senaste titel. Den handlar i första hand om två kvinnomord där mördaren har velat få dem att se ut som sjöjungfrur och sytt ihop deras ben. Broder Jakob skulle snarast bli höstläsning för mig. 196 reservationer på biblioteken i Skåne nordost, som tillsammans har 20 ex. Men – jag kan ladda ner E – boken Märkta för livet, den första boken om åklagaren Jana Berzelius. Det passar bra att börja ifrån början. Annabelle av Lina Bengtsdotter har länge väntat i hyllan. I lilla Gullspång försvinner en sjuttonårig flicka under mystiska omständigheter. Till och med Missing People står handfallna. Kriminalinspektör Charlie Lager från Stockholms nationella operativa avdelning beordras ut. Hon är inte speciellt pigg på uppdraget men lyder naturligtvis order. En bok om dagen blir det den här påsken.  Jaja, försöka duger. Glad läspåsk!

 

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier