Höst i huset

Juli var inte riktigt slut när jag tyckte att augustihimlen och med hösten infunnit sig. Och den höga luftfuktigheten och massor med småflugor runt all frukt. Inget fel alls på hösten men ofta är den som bäst när en passerat augusti. En positiv sak med hösten är Svensk Bokhandels höstboknummer. I år tycker jag att omslaget är ganska fult och omfånget känns tunnare. Illustraatören som gjort omslaget hoppas att en ska känna sig glad när en ser omslaget. Det fungerade inte på mig. Men Lotta Geffenblad säger att omslaget möjligen föreställer en klassisk poet med en märklig följeslagare. En fri poet i tvångströja? Nä.  Men i Höstens böcker finns med en hel del nya förlag och 130 sidor av de totalt 330 är presentation av debutanter. Och när jag väl börjar bläddra slår jag på måfå upp ellerströms förlag som har gett ut kvalitetslitteratur sedan 1983. Det stämmer verkligen. Här hittar jag Ono no Komachi, Måne svart som tusch, femradiga wakadikter skrivna av en av Japans stora poeter på 800 – talet. Man tror att hon varit hovdam en tid. Hon var vacker och hade många kärleksäventyr och tillägnades en rad no – spel. Tre kvinnor av Lisa Taddeo är en fackbok om erotisk längtan. Den bygger på intervjuer och i The Oprah Magazine sägs det att det är en omedelbar feministisk klassiker. Atlantis förlag liksom Ett halv liv av kärlek av Eileen Chang. Den tilldrar sig i Shanghai på 1930 – talet och ger en bra bild av livet i Kina vid den här tiden; särskilt som det tedde sig för kvinnorna. En sommar med Homeros av Sylvain Tesson blir jag riktigt nyfiken på och även Lars Lönnroths Geijerarvet. En släkthistoria om dikt och galenskap. En bok som jag verkligen ser fram emot är Den besvärliga Elin Wägner av Ulrika Knutson. Den kommer tyvärr inte förrän i oktober på Historiska Media. Nummer elva i den populära serien Släkten har titeln Skärvornas drottning och är skriven av Johanna Nilsson. Också Historiska Media. På Albert Bonniers förlag kommer W, en ny roman av Steve Sem Sandberg i september; Lina Wolffs, Köttets tid kommer i augusti; Bellman. Biografin av Carina Burman kommer i september liksom Sverige – Polen. 1000 år av krig och kärlek av Herman Lindqvist. Jag tror att jag ska ge mig på Serotonin av Michel Houellebecq också. Har aldrig läst något av honom. Men titeln verkar ju uppiggande om en så säger.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier