Några höstböcker till

Bland allt annat som kommer ut i höst är en nyöversättning av Skriet från vildmarken av Jack London. Bengt Samuleson heter översättaren. Förlaget är Bakhåll. Det är inte så länge sedan jag läste om den och konstaterade att det verkligen är en levande modern klassiker. En ung Sylvia Plath möter vi i Körsbär i snön av Sanna Tahvanainen, Schildt & Söderströms förlag. Sylvia Plath kom till New York 1953 för att praktisera på modemagasinet Mademoiselle. I likhet med många andra unga kvinnor bodde hon på hotellet Barbizon.  Ellen Strömberg har skrivit en roman med titeln Klåda. Det är hennes andra bok efter succédebuten Jaga vatten. Klåda handlar om hur det är att ligga vaken om natten med klåda över hela kroppen. Kvinnan försöker sysselsätta sig med att tänka igenom relationen, vännerna och arbetet. Schildt & Söderströms förlag. Den ofrånkomliga gåtan handlar så klart om döden. Författare är Owe Wikström och Peter Strang.  Libris förlag. Harper Collins presenterar ännu en roman av den otroligt flitiga amerikanska författaren Joyce Carol Oates. Mitt liv som råtta heter den och handlar om en ung flicka som sätter samvetes röst framför lojaliteten med sin familj. Bokförlaget Tranans utgivning är alltid spännande. I höst kommer till exempel Krigets sorger av Bao Ninh som redan utsetts som en vietnamesisk klassiker. Ahmed Saadawi har skrivit om ockupationen av Irak i Frankenstein i Bagdad.  Författaren är född i Bagdad 1973 och är också poet, konstnär och journalist. På Bokförlaget Atlas kommer en ny roman av Joan Didion. Det sista han ville är titeln och handlar om Elena som på sin faders affärsuppdrag hamnar på en söderhavsö där turismen bytts ut mot underjordisk verksamhet, avrättningar och vapenhandel. Hösten 2019 släpper Netflix en film baserad på boken med Anna Hathaway, Willem Defoe och Ben Affleck. Varken är titeln på Lisa Förares debutroman. I den möts villaliv och mytiska väsen. Lisa Förares personliga och målande språk känns igen från hennes böcker om mat. Idag är hon romanförfattare och skriver krönikor i ICA Kuriren och Allt om mat..

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier