ub.lu.se revisited

Nu är den stolta vår utsprungen,
den vår de svaga kalla höst.
Nu blommar heden röd av ljungen
och hvitt av liljor älvens bröst.
Nu är den sista visan sjungen
av sommarens kvinnligt veka röst;
nu stiger uppför bergens trappa
trumpetarn storm i dunkel kappa.

Jag håller med Fridolin. Augusti är ingenting för mig. För varmt. För hög luftfuktighet. Men nu är tiden kommen när en ska ha nya kursböcker, nyvässade pennor och alldeles oskrivna anteckningsböcker. Tänkte jag. Och beslöt mig för att göra ett återbesök på universitetsbiblioteket i Lund. Och läsa lite om Det unga Skåne, det vill säga Mathilda Malling först och främst och även Victoria Benedictsson och Ola Hansson. Vårt senaste litterära sällskap heter just Det unga Skåne. Ann Lingebrandt är kontaktperson. Nu skulle det läsas efterlämnade papper och brev. Jag hade beställt fram ur specialsamlingarna. Den magnifika byggnaden stod där lika fin som någonsin. Innanför de smala, tunga dörrarna möter en trevlig, öppen och välkomnande atmosfär. Mycket är naturligtvis annorlunda och de fina lamporna på vägen ser helt nya ut. Jag följer pilarna och kommer ner till Specialsamlingen där en vagn väntar med  flera maffiga boxar. Var ska en börja? Breven till syster Ellen till exempel. Några av dem i alla fall. En box i taget. Blyertspennor, anteckningsbok, förstoringsglas, mobilen, näsduk. Inget vatten, inget äpple, ingen väska i själva läsesalen upplyser den vänliga bibliotekarien i disken. Och så, äntligen, Mathilda Kruse, Ellen Kruse och jag.  Jag läser, fotograferar och skriver. Svalt, tyst och tiden försvinner. Hit vill jag återvända.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier