Fru Marianne

En av författarna i Det unga Skåne var Victoria Benedictsson, postmästarfrun från Hörby. Hon skrev under pseudonymen Ernst Ahlgren.  Eftersom jag sysslar en del med Det unga Skåne fick jag ingivelsen att se om TV – serien Fru Marianne från 2001. Jag såg den då men var inte särskilt förtjust. Men en väl inte sämre än att en kan ändra sig. Nu såg jag den i ett svep – alla fyra timmarna. Bingetitta kallas det och jag  tyckte att serien var riktigt bra. Per Morberg och Cecilia Frode är som klippta och skurna för sina roller som Börje resp. Marianne; Mariannes sorglöse livsnjutare till far spelas trovärdigt av Loa Falkman. Modern, i Siv Erixons tolkning, är lika angelägen om att gifta bort sin enda dotter som någonsin Jane Austens hönsmamma Mrs Bennet är att placera ut sina fem döttrar i Stolthet och fördom. Börje Olsson äger en fin gård och har ett gott anseende, men han är så gott som outbildad och han varken dricker eller dansar. Hellre dräng än professor säger Börje  Olsson sturigt. De olika miljöerna kontrasteras mot varandra och ger en bild av kulturkrocken mellan de båda familjerna. En god vän till Börje, i själva verket hans enda, komplicerar Börjes och Mariannes relation, som annars verkar fungera hyfsat om en betänker förutsättningarna. Börje är både oslipad och fyrkantig och inte mycket för att förlåta men  Marianne inser i tid vad hon håller på att förlora och tar upp kampen. Fru Marianne hävdar att kvinnor har både huvud och händer och att de ska vara med i samhällsplaneringen och förvaltningen av gårdarna. Tomtö ska skötas av henne och Börje tillsammans. Hon ska ha insyn i räkenskaperna och tillgång till hushållskassan. Det är roligt att se gamla lantbruksmaskiner i arbete. Bilderna från slåttern väcker minnen. Men – jag har lite svårt att tro att bönderna i Skåne i slutet av 1800 – talet kom in från arbetet ute på åkrarna och använde linneservetter när de åt middag. Romanen Fru Marianne skrevs 1887.  Manus och regi till TV – serien: Carin Mannheimer.

 

 

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier