Filmtajm, bl. a.

Under den gångna jul – och nyårshelgen blev det en del tittande på film; på Tv, DVD och bio. Vi såg programmen om Hasse och Tage och följde upp med Att angöra en brygga. Den håller. Och så roligt att återse alla de gamla skådespelarna som ju i de flesta fall är döda. En annan nostalgitripp blev den längre versionen av Fanny och Alexander. Nästa gång ska jag se den vanliga versionen är alldeles tillräcklig. Den är fortfarande alldeles underbar med fantastiska skådespelare i långa banor. Jan Malmsjös biskop får det fortfarande att gå kalla kårar utefter ryggraden på mig. Mona Malm och Jarl Kulle är ett samspelt par och Gunn Wållgren, som spelar Jarl Kulles mor, kunde aldrig önskat sig en bättre svärdotter.  Den filmen håller också. Änglagård I såg vi också om av nostalgiska skäl. Sedan blev det film på bio. Frost II i nya fina salong 2 på Parkbiograferna. Mormor tyckte att ljudnivån var för hög, barnbarnen var positiva och tyckte att den var bättre än Frost I; modern höll så klart med. Fadern – svärsonen – var nog gladast av oss alla. En ny alldeles utmärkt film såg vi på Netflix; The Irishman. En film innehållande både Al Pacino och Robert de Niro är inte till att motstå. Nyligen har en ju lärt sig att de är vänner sedan gammalt.  En belgisk Netflix – serie som kostade mig mycken nattsömn var La Trêve. Så otroligt spännande. berättelsen pekade åt alla håll och slutet överraskade. Efter sin hustrus tragiska död flyttar poliskommissarien Yoann Peeters tillbaka till sin lugna hemstad, men dras in i ett mordfall som avslöjar mörka hemligheter. Den medföljande tonårsdottern är ett kapitel för sig.  En geishas memoarer efter Arthur Goldens roman. Den filmen gillar jag för miljön som är Kyoto. Och en del av maiko – respektive geishatillvaron stämde säkert. Och nu blir det kallt. Vi såg filmen Everest som gick på TV och alla mer eller mindre dåraktiga operationer som folk företog sig mot bättre vetande. En alpinist ska alltid lita på sin magkänsla. På TV gick också den norska filmen Den 12: e mannen, som bygger på sanna händelser. I nordnorge där detta tilldrog sig var det vinter och bitande kallt. Inte blev det bättre av att männen ständigt och jämnt var våta inpå bara kroppen. 12 män fanns ombord på en norsk båt som blev överraskad av tyskarna. En man kom undan. Under fyra månader befann han sig på flykt undan tyskarna mot Sverige. Ibland låg han inne i någon liten stuga och frös. Ibland låg han ute i en bergskreva och frös. Några tår fick han karva av eftersom det blev kallbrand i dem. Gömd i en flock renar kunde han slutligen korsa gränsen till Sverige. En fullständigt otrolig historia. Hur mycket kyla, väta och umbäranden tål en människokropp egentligen?

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier