Mera sett

Idag var det matiné på Gårdarna runt sjön från 1957 i SvT 1. Jag tror aldrig att jag läste Birgit Sparres bokserie som började med Gårdarna runt sjön (1928) och fortsattes av En gård till salu ; Ramsjögården ; Lindöarvet ; Det hände på gårdarna ; Vägen till Ekenäs ; En gård byter ägare ; Herrgårdsromans ; Lyckan går igen. Jag kanske inte tycker att handlingen var så över sig, men det var väldigt roligt att se de gamla skådespelarna, Håkan Westergren, Isa Quensel, Hjördis Pettersson, Georg Fant och Ingemar Pallin. Och så en hel massa gubbar och gummor som jag inte kände igen.  På Netflix kan en se The Irishman med vännerna Robert de Niro och Al Pacino i huvudrollerna och Martin Scorsese som producent. Filmen bygger på en memoar I Heard You Paint Houses från 2004 skriven av Charles Brandt. Al Pacino spelar rollen som Jimmi Hoffa, den stridbare fackföreningsledaren som försvann mystiskt på en parkeringsplats 1975 och dödförklarades i sin frånvaro 1982. Det är alltid lika roligt att se de Niro och Pacino, men lite segt blev det allt. En fantastiskt bra serie är den tjeckiska The Wasteland eller Pustina. Handlingen tilldrar sig i en mindre gruvort i norra Böhmen. Byns borgmästare, Hana Sikorova, slåss emot ett amerikanskt bolag som vill komma åt byns kolreserver och frestar byborna med att köpa deras hus för höga priser. Sikorovas 14 – åriga dotter Misha försvinner och ett sökande vidtar. Misstankarna faller på än den ene än den andre och bland annat flickans egendomlige far. Fantastisk person – och miljöskildring och mycket spännande. Pustina ser en på HBO. Belgiska La Trêve tilldrar sig också på landet. Poliskommissarien Yoann Peeters flyttar tillbaka till sin hemby Heiderfeld efter hustruns tragiska bortgång. Han blir indragen i ett mordfall som förbryllar och allt eftersom utredningen pågår uppdagas  många familjehemligheter. Hans tonårsdotter underlättar inte precis tillvaron för honom heller. Yoann Peeters okontrollerade humör gör att han ställer till det i onödan också. Byns invånare är fattiga och arbetslösheten är utbredd. La Trêve är en Netflix – produktion. På SVT Play kan en se finska Farliga beroenden, och ja, den är verkligen beroendeframkallande. Drogpolisen Oskari möter i sina spaningar Krista, ungdomskärleken. Oskari har en väldigt trevlig flickvän och en tonårsson. Men naturligtvis kan inte Oskari och Krista göra våld på känslorna som inte på något sätt har avtagit i styrka. Krista har levt ett äventyrligt liv. Hon är en överlevare; streetsmart och orädd. Kristas umgänge är inte det bästa. Hon har inget boende och inga pengar. Oskari engagerar sig mer och mer, vilket inte precis gynnar hans yrkesutövning.

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier