Rea

Tisdagen den  den 25 februari startar bokrean. Den var roligare förr, men en kan ju inte låta bli att kika i olika reakataloger. Och, jodå, naturligtvis finns där några måste – ha.  Ålevangeliet: berättelsen om världens mest gåtfulla fisk, till exempel, av Patrik Svensson. Den kom ut 2019 och fortfarande är det långa köer på biblioteken. Över huvud taget är det väldigt många väldigt nya böcker som redan finns på rea. Akademibokhandeln har som specialerbjudande Bomullsängeln av Susanna Alakoski och Jag vill sätta världen i rörelse  – Anna – Karin Palms splitternya bok om Selma Lagerlöf. Titlar av tre Nobelpristagare Löparna av Olga Tokarczuk; Bleknande berg av Kazuo Ishiguro och Berättelse om ett liv av Peter Handke. Den handlar om hans mor och är hyfsat lättillgänglig. Gileads döttrar – Margaret Atwoods fortsättning på Tjänarinnans berättelse. På tal om Nobelpriset i litteratur. Hur länge ska hon behöva vänta? 2019 kom Emilie Pines fina Allt jag inte kan säga. Portionen under tian: bra mat för dig, din plånbok och planeten av Hanna Olvenmark har jag hört mycket gott om så nu slår jag till. Jamaica Kincaid skriver ofta om sin familj. Min bror finns med på rean. och den handlar just om hennes bror som dog i aids. Syskonen hade inte haft kontakt på 30 år, men de fann varandra under hans sjukdomstid. Patti Smith och David Bowie har var sin biografi med i årets kataloger. Per – Åke Jansson skrev David Bowie 1947 – 2016 och Patti Smith har skrivit Hängiven som inne håller delar av hennes anteckningsböcker. Ramen: japanska nudlar och smårätter av Tove Nilsson lockar också. In i vildmarken av Jon Krakauer beskriver hur en student vid namn Christopher McCandless  efter sin universitetsexamen sade upp kontakten med  familjen , sålde sina ägodelar  och gav sig in i Alaskas vildmark utan så mycket som en karta. Han ville bara vandra runt. Det hela fick dock ett tragiskt slut. Efter fyra månader svalt han ihjäl. Jägarna som hittade honom fann också hans dagböcker och några rullar film. Det är bland annat detta material som legat till grund för boken. Karin Smirnoffs båda älskade romaner Jag for ner till bror och Vi for upp med mor finns i varje fall  med i Akademibokandelns reakatalog samtidigt som del tre Sen for jag hem kommer ut i mars. Testamente av Nina Wäha tilldrar sig i Tornedalen och handlar om en stor familj där alla krafter går åt att hålla husets herre ifrån att tappa humöret. Kärlekens Antarktis kostar på AdLibris 65 kr; i Akademibokhandeln 69 kr och 55 kr på Bokus. Så kan en hålla på!

Evy Callmer
Namn: Evy Callmer
Presentation: Jag är bibliotekarie med stort intresse för texter av alla slag; böcker, tidningar, tidskrifter, bokbloggar, bruksanvisningar, innehållsdeklarationer m.m. Helst läser jag med penna i handen och stryker under och kommenterar. (Däremot är hundöron bannlysta i mina böcker!)

Sedan några år tillbaka har jag en egen blogg där jag främst skriver om böcker, författare och en och annan film. Bloggen är min personliga anteckningsbok som jag även inbjuder andra att läsa och gärna kommentera. Här hittar du den.

Fakta om läsecirkeln:
Tidningens läsecirkel är öppen för alla som vill vara med. Cirkeln leds av Evy Callmer, som väljer böcker och initierar diskussionsämnen. Alla är välkomna att diskutera böckerna i kommentarsfältet på bloggens inlägg.

Kategorier